czwartek, 27 maja 2010

Batoniki zbożowe

Zobaczyłam te batoniki u Niny, od razu wydrukowałam i oczywiście zrobiłam, chociaż dopiero za rok ;) Batoniki i ciastka z płatkami owsianymi są naszymi ulubionymi i w ostatnim czasie coraz więcej ich piekę. Możecie się więc spodziewać jeszcze kilku owsianych propozycji w najbliższym czasie.

W oryginale przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo".


Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g mieszanki ziaren sezamu i słonecznika
- 125 g orzechów laskowych


Na dużej patelni podgrzewać mleko, często mieszając, aż zgęstnieje. W tym samym czasie wymieszać pozostałe składniki, zalać podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić na blasze o wymiarach 21x26 cm, wyrównać powierzchnię.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i piec przez około 1 godzinę. Po lekkim przestudzeniu pokroić na kwadratowe batoniki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.




1 komentarz:


  1. fantazjemagdyk
    2010/05/27 12:58:40
    wyglądają świetnie i potwierdzam są pyszne :)
    majazteca
    2010/05/27 13:34:36
    Az mnie zassalo w zoladku na ich widok :) Sa przepiekne. I musza byc tez pyszne! :)
    wiosenka27
    2010/05/27 14:26:18
    Robiłam je, chociaż moje nie były takie równe ale też smaczne:)
    milk_chocolate84
    2010/05/27 14:32:36
    Wspaniale wyglądają :) MUSZĘ je zrobić. Mój syn lubi batoniki CORNY więc myślę że by mu posmakowały takie :)
    pysznakasiula
    2010/05/27 14:55:15
    Wygladaja lepiej niz te ze sklepu. Ostatnio widzialam specjalna maszynke do robienia batonikow po okolo 25, jest podobna do tostera, ma wytloczone 4 prostokatne formy, do ktorych wlewa sie mase i przyciska. Po 15-20min sa gotowe.
    grazyna1961.only
    2010/05/27 15:29:48
    Nie ma, jak to domowe batoniki :)
    dorota20w
    2010/05/27 15:31:56
    ale piekne ci wyszły!
    i super pomysł na zdjęcie !
    emma001
    2010/05/27 15:41:56
    Wspaniałe. U mnie w domu tez ostatnio płatki owsiane sa faworytami ;)
    rosse5
    2010/05/27 17:34:22
    Piękne zdjęcie!! Bardzo mi zasmakowały owsiane wypieki więc napewno i ten wypróbuję:)
    majanaboxing
    2010/05/27 17:37:54
    Wyglądają bosko! Ależ bym teraz takiego wciągnęła;)
    jolantaszyndlarewicz
    2010/05/27 17:58:04
    Przepięknie wyglądają:) Zdjęcia są urocze:), przepis zapisuje:) pozdrawiam ciepło
    gosiaa99
    2010/05/27 18:39:48
    Wspaniale wygladaja:) Szczerze powim ze bardzo ale to bardzo lubie takie domowe batoniki ;) Sa swietnym pomyslem tez na "czyszczenie szafek "z roznych pozostalosci po wypiekach :)
    kabamaiga
    2010/05/27 18:55:51
    Poproszę o taką górkę batoników
    chantel111
    2010/05/27 20:22:32
    bardzo lubię zbożowe batoniki
    gosiuwka
    2010/05/27 20:30:50
    Takie zdrowe słodkości są najlepsze, a jak idealnie równe Ci wyszły ;-)
    kamyla_k
    2010/05/27 20:46:57
    ojej ... wyglądają przepysznie! koniecznie muszę zrobić :)
    przecinkowa
    2010/05/27 20:57:05
    Ciekawe zdjęcie :) a batoniki zapisuję i zrobię przy najbliższej okazji :)
    malgorzata.dz
    2010/05/27 20:59:14
    Edysiu, po pierwszych słowach wpisu, pomyślałam sobie: "Jak ja zazdroszczę tym, co od razu wykorzystują przepisy, które mocniej wpadły w oko. U mnie wszystko czeka i czeka... " :D Jak dobrze, że kolejne zdanie utwierdziło mnie, że jednak nie jestem osamotniona. :D
    Batoniki wyglądają po prostu wspaniale. Mam pytanie, czy one z tych twardszych, lub mocno kruszących, czy bardziej takie miękko - elastyczne?
    Gość: kawusia35, *.multimo.pl
    2010/05/27 21:13:13
    Edysiu wyszły Ci piękne.Uwielbiam takie batoniki na drugie śniadanie.Zapisuję do wypróbowania.Pozdrawiam
    myniolinka
    2010/05/27 22:02:14
    bardzo się cieszę i czekam na kolejne wypieki z niecierpliwością :) bardzo lubię takie owsiane cudeńka:)
    ugotujmy
    2010/05/27 22:35:29
    owsiane batoniki to chyba moje ulubione. z mnóstwem bakalii. i wszystkie mocno czekoladowe, kremowe sie chowają.
    edysia79
    2010/05/28 09:58:42
    Dziękuję serdecznie! Po przeczytaniu wszystkich komentarzy myślę, że niedługo na blogach będzie bardzo batonikowo-owsiankowo :)))

    Małgosiu nie, nie jesteś osamotniona w żadnym razie :D
    Batoniki są z tych bardziej miękko-elastycznych.
    Gość: da grasso, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/05/28 15:29:29
    kurcze to teraz juz wiem jak je robią... jadłem nie raz, ale interesowalo mnie ich wykonanie :)
    puchatka89
    2010/06/12 21:47:57
    Kurczę mmm :)

    OdpowiedzUsuń