poniedziałek, 17 maja 2010

Wołowina po burgundzku

Na dworze leje, wieje i zimno jest, więc trzeba się ogrzewać od środka. Na przykład za pomocą miseczki gorącego wołowego gulaszu z czerwonym winem. Wspaniałe danie, polecam!


Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (pieczeniowe lub gulaszowe)
- 100 g wędzonego boczku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 marchew
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz


Wołowinę i boczek pokroić w kostkę, cebulę, marchew i pieczarki w plasterki. W rondlu krótko obsmażyć na oleju boczek i wołowinę. Na patelni udusić cebulę, marchew, a następnie oprószyć mąką. Uduszone warzywa dodać do mięsa i boczku.

Gorącym rosołem zalać mięso z warzywami, dolać wino, przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z pieczywem.

1 komentarz:


  1. grazyna1961.only
    2010/05/17 20:45:07
    Wiem, ze pyszna, bo kiedyś robiłam :)
    majanaboxing
    2010/05/17 21:27:12
    Wygląda przepysznie ! Piękny kolor :)
    wiosenka27
    2010/05/17 21:39:36
    Ja na gulasz to się piszę zawsze. Zwłaszcza na taki apetyczny:)
    abbra
    2010/05/17 22:32:53
    Pogoda nas nie rozpieszcza, więc trzeba się wspomagać takimii rozgrzewającymi potrawami :) Wyszło Ci bardzo apetyczne mięsko Edysiu !
    dorota20w
    2010/05/17 23:35:58
    ale pysznie wygląda !

    zapraszam do mojego konkursu
    smakuje.blox.pl/2010/05/Oliwa-Sanremo-Grup-i-KONKURS.html
    mydelicious
    2010/05/18 09:36:06
    takie dania mają bardzo domowy klimat :)
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/05/18 11:23:19
    Robiłam bardzo dawno temu. Przypomniałaś mi o tym daniu.
    cuda.wianki
    2010/05/18 11:41:24
    swietny przepis na wlasnie taka pogode za oknem!
    Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
    2010/05/18 15:04:17
    Takie dania są cudowne zimą i ... zimną wiosną. Po takiej miseczce od razu robi się cieplej.
    Gość: Adam, *.stk.vectranet.pl
    2010/06/01 14:14:17
    Właśnie jestem w trakcie pichcenia,mam nadzieje że na finiszu będę zadowolony.pozdrawiam
    lordsas
    2010/06/10 23:05:29
    W oryginale to danie robi się w piekarniku :) pozdrawiam
    edysia79
    2010/06/11 12:45:20
    Lordsas wiem o tym, ale taka wersja gotowana na kuchence też jest bardzo smaczna :)
    Gość: , *.radom.vectranet.pl
    2010/11/19 20:30:07
    ugotowałam bardzo nam smakowało,ciekawiło mnie jak smakuje tak ilość wina w potrawie.ja dałam półwytrawną kadarke bo takie miałam.
    edysia79
    2010/11/19 22:53:37
    Ciesze się :)

    OdpowiedzUsuń