wtorek, 25 maja 2010

Pasta tuńczykowa

Na śniadanie lub kolację, szybko i smacznie.



Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonez
- sól i pieprz

- ogórek


Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do tuńczyka, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pastą smarować kromki chleba, dekorując każdą plasterkami ogórka.

1 komentarz:


  1. sowa_nie_sowa
    2010/05/25 12:39:52
    Pycha! Ja lubię taką pastę zmiksować i wtedy mam dip tuńczykowy:)
    cezonia_wino_i_oliwki
    2010/05/25 13:27:01
    Na pewno wspaniała. Wszelkie pasty uwielbiam :)
    espresso9
    2010/05/25 14:05:05
    Napewno pyszna jest ta pasta.
    Zrobię ją :)
    wiosenka27
    2010/05/25 14:40:42
    Pycha pasta, robię podobną ale jednak inną:)
    anytsujx
    2010/05/25 16:15:24
    Bardzo lubię takie pasty, pysznie się prezentuje u Ciebie :)
    grazyna1961.only
    2010/05/25 16:18:36
    Robiłam i pastę jajeczną i pastę z tuńczyka z twarogiem, ale tego połączenia nie znam. Zapisuje do zrobienia :)
    ninn17
    2010/05/25 17:14:03
    robie identycznie, pomijam jedynie cytrynke...
    uwielbiam pasty/smarowidla do chlebka :)
    rafasia
    2010/05/25 17:39:30
    Zrobię sobie dziś taką, bo akurat mam tuńczyka :)
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/05/25 18:47:28
    Dla mnie wszelkie pasty tuńczykowe są pyszne. Robię podobną do Twojej, jedynie nie daję soku z cytryny.
    vespertinee
    2010/05/25 21:13:46
    Z jajeczkiem? Lubię! Bardzo ładnie gra z tuńczykiem :)
    piegusek1976
    2010/05/25 23:24:31
    ta pasta przypomniała mi pastę makrelową-obie bym zjadła :) pozdrawiam
    ugotujmy
    2010/05/26 08:05:24
    na kolację.. lubie zjadac. a tuńczykowa z dodatkiem szczypiorku smakuje mi najbardziej.
    Gość: gryk, *.wroclaw.mm.pl
    2012/08/10 21:45:03
    Ja też nie chciałam dawac cytryny, ale się skusiłam. Spróbowałam na początku bez i myślę- może kwaśny akcent, zamiast ogórków konserwowych.
    I sprawdziło się, z cytryną zdecydowanie lepsza!
    skaleczkaa
    2013/02/26 11:28:29
    zrobiłam wczoraj, wyszła pyszna :) wszamana została w 10 minut ;)

    OdpowiedzUsuń