czwartek, 6 maja 2010

Ziołowa pasta do chleba

Lubię wszelkie smarowidła do chleba. Jest to dobra alternatywa dla zwykłych kanapek. Najczęściej podaję je na śniadanie, dlatego na moim stole najczęściej pojawiają się takie pasty, które można zrobić szybko. Tak jak dzisiejszą.

Pasta którą dziś proponuję jest bardzo ziołowa, delikatnie chrupiąca, no i zdrowa. Zielonym kolorem świetnie wpisuje się w wiosenny czas.



Składniki:
- 100 g pestek dyni
- 200 g twarożku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz i sól czosnkowa


Pestki dyni zmiksować z twarożkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać na pastę. Doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem.

Tak przygotowaną pastą smarować pieczywo.

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2010/05/06 21:35:51
    dodatek zmiksowanych pestek dyni podoba mi się najbardziej :-)
    niedzielne śniadanie, świeży chleb, taka pasta. pysznie.
    majanaboxing
    2010/05/06 21:37:46
    Mnie tez podoba się dodatek tych pestek dyni i w ogole całość smakowicie wygląda :))
    Pycha śniadanko!:)
    kasiaaaa24
    2010/05/06 21:40:32
    Super propozycja :)
    wiosenka27
    2010/05/06 21:43:13
    Ale pyszności. W sobotę zrobię na śniadanie:)
    Gość: monikucha, 147.62.42.*
    2010/05/06 21:50:25
    Jak pysznie i wiosennie :)
    zawszepolka
    2010/05/06 23:15:48
    O ta co czasu nie ma :P

    Edytka wywaliło mi internet przez to instalowanie dopiero się podłączyłam :*
    katarzyna_sar
    2010/05/06 23:23:50
    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty, na śniadanie w sam raz, pozdrawiam:-)
    mydelicious
    2010/05/06 23:24:06
    pyszności! ja czekam na świeże zioła i też zrobię!
    Gość: espresso, 195.88.91.*
    2010/05/07 08:49:39
    Mniam :P
    Do chrupiącego chlebka :)
    katarina.f
    2010/05/07 09:20:06
    Ba! Prosto, smacznie i zdrowo! :-)
    kabamaiga
    2010/05/07 09:29:13
    Cudowna pasta. Jesteś mistrzynią w ich robieniu, bez dwóch zdań. A te pestki dyni, aż bym zjadła.
    rafasia
    2010/05/07 17:22:45
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju domowe pasty do pieczywa - szkoda, że nie zawsze mam czas, by takie robić. Ta natomiast wygląda bardzo zachęcająco :)
    myniolinka
    2010/05/07 18:42:05
    mogę Cię adoptować? będziesz mi serwowała te wszystkie smakołyki...:)
    edysia79
    2010/05/07 23:53:56
    No i co ja mam napisać?
    Dziękuję i bardzo ale to bardzo cieszę się, że tak Wam się ta pasta spodobała :)

    Myniolinko a może to ja zaadoptuję Ciebie? ;)
    izaa_a
    2010/05/08 13:47:45
    o jaka fajna pasta, ja też ostatnio mam ochotę na wszelkiego rodzaju pasty...;)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/05/10 12:34:34
    Uwielbiam pasty :) jutro kupię pestki dyni i w najbliższym czasie też taką sobie zrobię... :)
    P.S. Zmieniłam adres bloga, zapraszam w odwiedziny :)
    Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/02/06 22:22:52
    Uwielbiam tego typu kompozycje ;-) A zioła oczywiście często goszczą w mojej kuchni ;-)
    Gość: PSIApsiółka, 188.123.201.*
    2011/03/02 22:20:50
    Super pomysł z tymi pestkami! Tydzień temu zasadziłam pierwszą doniczkę bazylii, jeśli coś z niej wykiełkuje, będzie jak znalazł do tej pasty :) PSIApsiółka

    OdpowiedzUsuń