piątek, 21 maja 2010

Bułeczki z mięsem i pieczarkami

To miały być paszteciki z mięsem, a przynajmniej tak się oryginalnie nazywały. Ciasto jednak tak ładnie wyrosło, że zostały bułeczkami :)

Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je jeść o różnych porach dnia, z powodzeniem można je też zabrać do pacy, na piknik lub wycieczkę.


Składniki (na 16 bułeczek)
ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g świeżych drożdży
- 500 ml letniego mleka
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- cukier i sól

nadzienie:
- 1 cebula
- 400 g mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- ząbek czosnku
- pieprz i sól
- olej do smażenia

-1 jajko do posmarowania


Przygotować ciasto:drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Resztę mąki wsypać do miski, na środku zrobić dołek i wlać do niego rozrobione drożdże. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, aby zaczyn zaczął rosnąć. Następnie dodać roztrzepane jajka, masło i wyrabiając ciasto stopniowo dolewać pozostałe mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie:cebulę i paprykę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mielone mięso, posiekane pieczarki i przepuszczone przez praskę czosnek. Usmażyć na złoty kolor, ostudzić. Dodać roztrzepane jajko, doprawć do smaku solą i pieprzem.


Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kwadrat o wielkości 40x40 cm. Na dwóch przeciwległych bokach kwadratów rozsmarować nadzienie i zwijać ciasto do środka. Na środku ciasto przeciąć tworząc po dwa rulony, z których każdy pokroić na bułeczki o długości około 10 cm.


Bułeczki ułożyć zawinięciem do dołu na natłuszczonej blasze, przykryć ściereczką i odstawić na chwilę, aby podrosły. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 25-30 minut w 180 st.C

1 komentarz:


  1. dorota20w
    2010/05/21 10:28:33
    ale smacznie wygląda !
    mniam

    2010/05/21 10:32:04
    Jej ja jeszcze przed śniadaniem,aż zgłodniałam! wspaniałe zdjęcia!
    magda-moje_co_nieco
    2010/05/21 10:36:05
    muszą być pyszne :)
    mydelicious
    2010/05/21 10:44:46
    wyglądają fantastycznie! lubię pieczarkowe nadzienia!
    milk_chocolate84
    2010/05/21 10:47:59
    chciałby się sięgnąć po jedną ;) Pyszna propozycja :)
    fantazjemagdyk
    2010/05/21 11:50:17
    już sobie zapisałam przepis :) bardzo mi się podoba pozdrawiam
    gosiaa99
    2010/05/21 14:56:34
    Edysiu cudowne:) Napewno bardzo smaczne:)
    A wczoraj zrobiłą kurczaka w ziołach z twojego przepisu:) Palece lizac!
    kabamaiga
    2010/05/21 16:39:39
    Edysiu to rzeczywiście bardziej bułeczki niż paszteciki :) Są wspaniałę, ale bym zjadła
    nobleva
    2010/05/21 17:36:43
    Fantastyczne, muszą być przepyszne :)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/05/21 19:23:10
    Pięknie wyrosły, wyglądają prze-apetycznie :)
    viridianka
    2010/05/21 19:37:36
    Babcia czasem robi podobne bułeczki, lubię bardzo.
    malgorzata.dz
    2010/05/21 21:32:27
    Hihi, no czasem tak bywa. :) Ale przecież nadziewane bułeczki to też świetna sprawa. :) Z barszczykiem bym zjadła... :)
    majazteca
    2010/05/22 07:15:36
    Piekne te Twoje buleczki Edysiu. Narobilas mi na nie strasznej ochoty. Zapisuje przepis :))
    ugotujmy
    2010/05/22 11:01:36
    jakie to fajne..paszteciki zamieniły sie w bułeczki:-)
    saurelin
    2010/05/22 21:05:33
    wow wygladaja swietnie :)

    mam w planach wypad na dlugi czerwcowy weekend wiec chyba je upieke :)
    kulinarnefajerwerki
    2010/05/22 23:06:55
    W sam raz na majówki! Wyglądają przepysznie.
    atina_bc
    2010/05/23 11:43:47
    bardzo lubie takie wytrawne bułeczki :)
    cezonia_wino_i_oliwki
    2010/05/25 13:29:34
    Ale fajne :) Nigdzie takich nie widziałam, super!
    puchatka89
    2010/06/12 21:52:44
    i barszczyk do tego... :)

    OdpowiedzUsuń