Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je jeść o różnych porach dnia, z powodzeniem można je też zabrać do pacy, na piknik lub wycieczkę.
Składniki (na 16 bułeczek)
ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g świeżych drożdży
- 500 ml letniego mleka
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- cukier i sól
nadzienie:
- 1 cebula
- 400 g mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- ząbek czosnku
- pieprz i sól
- olej do smażenia
-1 jajko do posmarowania
Przygotować ciasto:drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Resztę mąki wsypać do miski, na środku zrobić dołek i wlać do niego rozrobione drożdże. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, aby zaczyn zaczął rosnąć. Następnie dodać roztrzepane jajka, masło i wyrabiając ciasto stopniowo dolewać pozostałe mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie:cebulę i paprykę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mielone mięso, posiekane pieczarki i przepuszczone przez praskę czosnek. Usmażyć na złoty kolor, ostudzić. Dodać roztrzepane jajko, doprawć do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kwadrat o wielkości 40x40 cm. Na dwóch przeciwległych bokach kwadratów rozsmarować nadzienie i zwijać ciasto do środka. Na środku ciasto przeciąć tworząc po dwa rulony, z których każdy pokroić na bułeczki o długości około 10 cm.
Bułeczki ułożyć zawinięciem do dołu na natłuszczonej blasze, przykryć ściereczką i odstawić na chwilę, aby podrosły. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 25-30 minut w 180 st.C
OdpowiedzUsuńdorota20w
2010/05/21 10:28:33
ale smacznie wygląda !
mniam
2010/05/21 10:32:04
Jej ja jeszcze przed śniadaniem,aż zgłodniałam! wspaniałe zdjęcia!
magda-moje_co_nieco
2010/05/21 10:36:05
muszą być pyszne :)
mydelicious
2010/05/21 10:44:46
wyglądają fantastycznie! lubię pieczarkowe nadzienia!
milk_chocolate84
2010/05/21 10:47:59
chciałby się sięgnąć po jedną ;) Pyszna propozycja :)
fantazjemagdyk
2010/05/21 11:50:17
już sobie zapisałam przepis :) bardzo mi się podoba pozdrawiam
gosiaa99
2010/05/21 14:56:34
Edysiu cudowne:) Napewno bardzo smaczne:)
A wczoraj zrobiłą kurczaka w ziołach z twojego przepisu:) Palece lizac!
kabamaiga
2010/05/21 16:39:39
Edysiu to rzeczywiście bardziej bułeczki niż paszteciki :) Są wspaniałę, ale bym zjadła
nobleva
2010/05/21 17:36:43
Fantastyczne, muszą być przepyszne :)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/05/21 19:23:10
Pięknie wyrosły, wyglądają prze-apetycznie :)
viridianka
2010/05/21 19:37:36
Babcia czasem robi podobne bułeczki, lubię bardzo.
malgorzata.dz
2010/05/21 21:32:27
Hihi, no czasem tak bywa. :) Ale przecież nadziewane bułeczki to też świetna sprawa. :) Z barszczykiem bym zjadła... :)
majazteca
2010/05/22 07:15:36
Piekne te Twoje buleczki Edysiu. Narobilas mi na nie strasznej ochoty. Zapisuje przepis :))
ugotujmy
2010/05/22 11:01:36
jakie to fajne..paszteciki zamieniły sie w bułeczki:-)
saurelin
2010/05/22 21:05:33
wow wygladaja swietnie :)
mam w planach wypad na dlugi czerwcowy weekend wiec chyba je upieke :)
kulinarnefajerwerki
2010/05/22 23:06:55
W sam raz na majówki! Wyglądają przepysznie.
atina_bc
2010/05/23 11:43:47
bardzo lubie takie wytrawne bułeczki :)
cezonia_wino_i_oliwki
2010/05/25 13:29:34
Ale fajne :) Nigdzie takich nie widziałam, super!
puchatka89
2010/06/12 21:52:44
i barszczyk do tego... :)