wtorek, 4 maja 2010

Drożdżowy placek z jabłkami i kremem budyniowym

Lubicie ciasta z budyniem? A z jabłkami?
Jeśli pozytywnie odpowiedzieliście na te dwa pytania, to jest to ciasto właśnie dla Was. Drożdżowe ciasto, delikatny krem budyniowy, soczyste jabłka i wiśnie z konfitur tworzą wspaniałą  i bardzo smaczną całość.


Składniki
na ciasto:
- 300-350 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

na krem:
- opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 200 g serka homogenizowanego (u mnie bieluch)

poza tym:
- 1 kg jabłek
- 150 g konfitur wiśniowych
- 2-3 łyżki płatków migdałowych


Przygotowanie ciasta:
pół szklanki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukru. Wlać do zagłębienia w pozostałej mące wsypanej do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać roztrzepane jajko, szczyptę soli i tyle mleka, by wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy:
jajka ubić z cukrem, dodać twarożek, śmietanę i proszek budyniowy, zmiksować na gładką masę.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na prostokątną blachę, formując brzeg o wysokości 1 cm, odstawić do wyrośnięcia. Masę budyniową rozsmarować na cieście. Ułożyć na niej jabłka, a na nich łyżeczką rozłożyć konfitury tworząc kleksy. Posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 30 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/05/04 13:24:03
    Lubię! Lubię i budyń i jabłka :) A połączenie jednego z drugim nie może zawieść.

    Pozdrawiam
    izaa_a
    2010/05/04 13:25:12
    apetyczne ciasto....i na dodatek z budyniem....pychotka
    milk_chocolate84
    2010/05/04 13:28:56
    Ja odpowiadam na wszystkie pytania zdecydowanym "TAK"!! Pychotka :)
    dagmara_65
    2010/05/04 13:44:40
    Bardzo apetycznie prezentuje się Twoje ciasto . Warte wypróbowania. Pozdrawiam :)
    ugotujmy
    2010/05/04 14:01:25
    to ciasto jest dla mnie, jestem pewna. na wszystkie pytania odpowiedziałam pozytywnie :-)
    mydelicious
    2010/05/04 14:23:13
    nie wiem do końca jak to się dzieje, ale ciasta z kremem budyniowym zawsze są strzałem w 10 :)
    wypiekibeaty
    2010/05/04 15:08:49
    bardzo apetyczne zdjęcie i przepis też;)
    Pozdrawiam;)
    kropus.online
    2010/05/04 16:53:31
    ojoj ja uwielbiam takie polaczenia.. a ten Twoj placek to wyglada pysznie..
    cukrowawrozka
    2010/05/04 21:15:02
    marzenie!
    kasiaaaa24
    2010/05/04 21:46:58
    Edysiu przepysznie wygląda to ciasto :) Zapiszę je, bo mój mąż jest fanem ciast z budyniem :)
    majanaboxing
    2010/05/04 22:41:45
    Ja, ja ,ja się zgłaszam! Lubię takie ciasta :)) Wygląda po prostu PYSZNIASTO!:))
    abbra
    2010/05/04 22:51:20
    Dwa razy TAK !
    Edytko, to ciasto wygląda bardzo pysznie - chętnie podkradłabym Ci ten kwadracik ciasta ze zdjęcia ;)
    zawszepolka
    2010/05/04 23:57:33
    Dla mnie dla mnie jest! :)
    atina_bc
    2010/05/05 06:24:43
    nawet nie wiesz jak chętnie zjadałabym teraz taki kawałeczek :) Pyszności :)
    kabamaiga
    2010/05/05 12:29:12
    Robiłam kiedyś ciasto z masą budyniową i gruszkami. Na pewno nie było drożdżowe, ale teraz już nie pamiętam jaki :( Jestem przekonana, że mój małżonek pożarłby przynajmniej połowę takiej blachy - koniecznie z mlekiem
    rain1drop
    2010/05/05 15:38:54
    2 x tak! Ciasto wygląda bosssko :))
    emma001
    2010/05/05 17:14:32
    Przemawia do mnie. Budyń i ciasto drożdzowe sa moimi ulubiencami. Przepisik zachowuje i wkrótce wypróbuje ;)
    edysia79
    2010/05/05 17:48:59
    Dziękuję!
    Po przeczytaniu tylu pozytywnych słów na temat tego ciasta czekam na Wasze wersje ;)
    Gość: Tekla, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/05/07 17:22:22
    Kuszący przepis - planuję zrobić jutro :) tylko na jaką blaszkę wystarczy ciasta? bo wydaje mi się go troszkę mało...
    edysia79
    2010/05/07 17:36:18
    Tekla moja blaszka to taka standardowa duża forma o wymiarach 37x23 cm (mierzone u podstawy).
    Koniecznie napisz jak się udało :)
    Gość: Frezja, *.cable.fordon.turmak.pl
    2010/05/28 21:30:32
    Planuję jutro upiec to przepysznie wyglądające ciasto, ale mam jedno pytanie. Nie trzeba w nim używać żadnego tłuszczu? Wyjdzie takie piękne bez masła/margaryny/oleju?
    edysia79
    2010/05/29 11:34:27
    Frezjo do tego ciasta nie dodaje się tłuszczu i wyjdzie :)
    Powodzenia i napisz jak ciasto się udało ;)
    emma001
    2011/01/06 21:51:08
    upiekłam dzisiaj i włąsnie dodałam u mnie na blogu.
    Ciasto wspaniałe. Slicznie wygląda i bosko smakuje
    Gość: kasia, *.radom.vectranet.pl
    2012/07/05 22:27:54
    Niebo w gębie ;) Zrobiła i już zjadłam 3 kawałki a jeszcze ciepłe... Zamiast wiśni dałam dżem truskawkowy... Pychaaaaa Dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń