poniedziałek, 24 maja 2010

Czerwona kapusta na gorąco

Kiedy przedstawiałam Wam przepis na duszoną czerwoną kapustę, wspomniałam o tym, że mam jeszcze jeden, nieco inny sposób na jej przygotowanie i obiecałam się nim podzielić. Kapustę przygotowałam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz przyszła kolej na jej pokazanie. Ta wersja jest gęstsza od poprzedniczki i muszę powiedzieć, że smakuje mi chyba nawet bardziej.  Spróbujcie sami, polecam :)


Składniki:
- 1,5 kg czerwonej kapusty
- kostka bulionu wołowego
- 2 łyżki octu winnego
- liść laurowy
- szczypta mielonego suszonego czosnku
- sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku

zasmażka:
- 3 łyżki łuszczu (pół na pół olej z masłem)
- 2 łyżki mąki pszennej


Kapustę oczyścić, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować szklankę wody, dodać kostkę bulionową i liść laurowy. Do wrzątku wkładać partiami poszatkowaną kapustę, posypując każdą warstwę odrobiną soli. Na koniec wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 30-40 minut (jeśli wody będzie za mało, można dolać jeszcze pół szklanki wody).

Wlać ocet, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Przygotować zasmażkę: do rozgrzanego tłuszczu wsypać mielony czosnek, dodać mąkę i mieszając smażyć 2 minuty na małym ogniu, ostudzić. Zimną zasmażkę dodać do kapust i mieszając zagotować.

1 komentarz:


  1. kasiaaaa24
    2010/05/24 15:07:53
    Piękny ma kolor :) Jeszcze nigdy nie jadłam takiej kapusty...
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/05/24 15:28:10
    Kapusty czerwonej z zasmażką jeszcze nie jadłam. A u mnie na blogu jest właśnie sałatka z kapusty czerwonej z selerem naciowym. Pozdrawiam :)
    klikaf
    2010/05/24 15:44:39
    Nie umiem zrobic zasmazki, zawsze robią mi się bryły.... A kapustę robię z kiszonymi ogórkami i cebulą na zimno, tez jest pycha :-) Pozdrawiam! Asia
    mydelicious
    2010/05/24 15:47:59
    uwielbiam jej kolor! mogłabym zjeść samą na obiad, taka jest pyszna :)
    anytsujx
    2010/05/24 15:57:17
    Pyszna kapustka, wspaniale wygląda :)
    kabamaiga
    2010/05/24 17:56:30
    Nie wiem dlaczego, ale czerwonej kapusty jakoś nie jadamy w domu. Chyba jestem leń, który nie lubi siekania. Twoja wygląda cudnie.
    majanaboxing
    2010/05/24 18:58:08
    Jaki ma boski kolor! Uwielbiam :))
    Gość: izaa, *.kutno65.tnp.pl
    2010/05/24 18:58:40
    bardzo lubię czerwona kapustę, zazwyczaj robię na słodko z rodzynkami, ale taką też chętnie spróbuję....;)
    Gość: Czi, *.rz.izeto.pl
    2010/05/24 19:24:08
    smakowitosci mniam mniam :D
    zapraszam do siebie :)fotograficznie
    anecik-79
    2010/05/24 20:47:57
    och jak jak lubię taką kapustkę :)
    mania179
    2010/05/24 21:35:00
    A ja tak dawno nie jadłam kapusty...
    atina_bc
    2010/05/25 05:13:20
    Pysznie się prezentuje ta kapusta :)
    gosiuwka
    2010/05/27 10:07:58
    Przede wszystkim ten kolor jest cudny, aż się chce schrupać ;-)
    Gość: , 82.113.121.*
    2012/10/21 12:23:46
    ja gotuje poszatkowaną kapuste w lekko osolonej wodzie, pod koniec dolewam troche octu i odcwdzam. Jak wystygnie dodaje starte jabłko, marchewke oraz celule pokrojoną w drobną kostke. Dodaje pieprz, papryke słodką kucharka i cukier oraz majonez. pychotka
    Gość: ziut, *.pr1-nat.espol.com.pl
    2012/11/05 17:31:52
    To jest mistrzostwo świata! Ugotowałam dzisiaj i już żałuję, że nie mam więcej. Pyszne :)
    Gość: iwona, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/23 18:04:46
    bardzo dobra, dodaję do ulubionych :)
    Gość: , *.jmdi.pl
    2012/12/09 11:18:50
    bardzo dobra!!!
    Gość: , *.citylan.com.pl
    2013/02/02 23:59:09
    A ja do gotowania czerwonej kapusty dodaję jeszcze kilka goździków, oprócz już wspomnianych innych dodatków.

    OdpowiedzUsuń