środa, 5 maja 2010

Drobiowe kąski w cieście

Tak przygotowane filety z kurczaka na pewno zasmakują dzieciom, chociaż dorośli też na pewno nimi nie pogardzą. W każdym razie ja nie byłam w stanie im się oprzeć i zjadłam sporą ich część razem z przygotowanym do nich sosem czosnkowym. Polecam gorąco!



Składniki (dla 4-6 osób):
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz

na ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki sody

na sos czosnkowy:
- mały słoiczek majonezu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy


Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na średnim ogniu (po ugotowaniu mięso powinno być lekko twarde, ale nie surowe w środku). Wyjąć, odłożyć na kilka minut do przestygnięcia, a następnie pokroić w grube paski, a potem na niewielkie kawałki.

Przygotować ciasto:
jajka rozkłócić, wymieszać z mąką i mlekiem. Wsypać sodę i trochę przyprawy uniwersalnej do smaku. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Kawałki mięsa oprószyć solą i pieprzem, nadziewać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany na patelni głęboki olej. Smażyć na złocisty kolor ze wszystkich stron.


Przygotować sos:
ząbki czosnku obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, musztardą i wodą. Gotowy sos przełożyć do miseczki i mocno schłodzić w lodówce.


Mięsne kawałki w cieście podawać na gorąco, z przygotowanym sosem.

1 komentarz:


  1. emma001
    2010/05/05 17:55:53
    Sos czosnkowy o ja uwielbiam :D a miesko drobiowe to moje ulubione :D
    Kto wie moze niedługo sie skusze
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/05/05 18:22:41
    Bardzo dobre połączenie drobiowych kąsków z sosem czosnkowym. Dzieci na pewno zasmakują w tym daniu.
    wiosenka27
    2010/05/05 18:24:41
    Pyszne są te kąski. Robiłam kiedys cos podobnego w ziarnach sezamu:)
    Edysiu, robiłam Twoją sałatkę makaronową z selerem naciowym, była przepyszna. Niedługo ją wstawię:) Pozdrawiam:)
    majanaboxing
    2010/05/05 18:47:16
    To zdecydowanie coś dla mnie! Chętnie takie zrobię, może mojemu dziecięciu też posmakują:)) Pysznie wyglądają:)
    zawszepolka
    2010/05/05 19:01:02
    Ty sama jesteś niezły kąsek :D
    Śliczne zdjecie!
    kasiaaaa24
    2010/05/05 21:51:53
    Edysiu kąski wyglądają smakowicie. Aż by się chciało podkraść jeden i zamoczyć w tym sosiku. Pychotka :)
    gosiaa99
    2010/05/06 03:00:42
    Świetnie się prezetują ;) Z przepisu napewno skorzystawm ..już wiem że moim domownikom posmakuje:)
    froginthefogg
    2010/05/06 09:42:22
    robiłam podobne, koleżanka mi podała przepis. Pyszne są, to prawda.
    A ja dziś mam na obiad medaliony z Twego przepisu.
    Goszczą u mnie co jakiś czas, nie mogę się im oprzec :)
    kabamaiga
    2010/05/06 12:14:21
    Ja się piszę na taki danie.
    ugotujmy
    2010/05/06 19:48:35
    o tak, koniecznie zjadane maczając w jakimś pysznym sosie
    Gość: bijana, 86.46.27.*
    2010/05/08 12:40:53
    Przeczytalam przepis i musze przyznac,ze robilam to danie zupelnie inaczej,wg przepisu odsprzedanego mi przez kolezanke.Tymczasem Twoja propozycja zawiera podobne skladniki a zupelnie inny sposob przygotowania i napewno go wykorzystam,bo brzmi to niezwykle kusząco,a wygląda-mniam,mniam.Pozdrawiam serdecznie
    Gość: bonym, *.static.debica134.tnp.pl
    2010/06/02 12:16:30
    Robiłam je w sobote. Wyszły wspaniałe. Dzieciom bardzo smakowały. Nie należy żałować na cieście ja zrobiłam z połowy przepisu i pod koniec brakowało. Takie małe mięska w ciastowej pierzynce.
    edysia79
    2010/06/07 10:59:31
    Bonym cieszę się :)
    puchatka89
    2010/06/12 21:55:22
    Oglądając Twój blog robię się co raz bardziej głodna!
    Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/02/06 22:24:25
    Smacznie wszystko wygląda. Szczerze powiedziawszy to nie znam przepisy na sos czosnkowy z dodatkiem musztardy, ale dzięki za info ;-)))
    A ten złoty kolorek .. wywołuje tylko ślinkę ;-))
    Gość: Bartek, *.maverick.com.pl
    2011/04/17 16:27:14
    Właśnie skończyłem jeść to dzieło, w smaku dobre, w sam raz na niedzielne popołudnie, sos bardzo dobrze dopełnia suchość samego kurczaka w cieście. Napiszę moje spostrzeżenia. Mięso trzeba pokroić płasko, bo inaczej ciasto w środku się nie upiecze, zamiast przyprawy uniwersalnej dałem ulubiony miks przypraw (oregano i pieprz). Co do sosu, warto aby przenocował w lodówce, nabierze mocy.

    OdpowiedzUsuń