środa, 26 maja 2010

Bułeczki morelowe

Długo ten przepis czekał na swoją kolej, oj długo.. A wszystko dlatego, że nigdzie nie mogłam kupić niesolonych pistacji. Zresztą nie tylko ten przepis czekał, inne też, ale w końcu udało mi się  pistacje zakupić i już od jakiegoś czasu staram się kolejkę oczekujących zmniejszać.

Bułeczki wyszły leciutkie, niezbyt słodkie (słodyczy dodają im tylko suszone morele), puszyste, bardzo dobre. Kolorowe, w sam raz na wiosenne śniadanie.
Najbardziej smakowały nam posmarowane dżemem morelowym.


Składniki (na 12 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżeczki dżemu morelowego
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła (roztopionego i ostudzonego)
- 200 g suszonych moreli

- 2-3 łyżki posiekanych pistacji do posypania


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Do połowy szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Rozczyn wlać do zagłębienia w mące, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął rosnąć.

Następnie dodać szczyptę soli, łyżkę cukru, stopione masło, resztę mleka wymieszaną z dżemem, oraz pokrojone w niedużą kostkę morele. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek długości 30 cm, podzielić na 12 kawałków, uformować okrągłe bułeczki.  Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować wodą i posypać pistacjami (leciutko można je docisnąć, żeby po upieczeniu nie spadały z bułeczek).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 30 minut.

1 komentarz:


  1. justmydelicious
    2010/05/26 12:59:22
    ale mi się spodobały! z suszonymi morelami jeszcze nie jadłam, za to polecam z suszonymi śliwkami :) zrobię!
    magda-moje_co_nieco
    2010/05/26 13:07:06
    wyglądają pysznie!
    milk_chocolate84
    2010/05/26 14:46:25
    mmm... wspaniałe :) Na śniadanko w sam raz!
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/05/26 15:22:01
    Ładnie wyglądają. Dodatek suszonych moreli jest świetnym pomysłem.
    dorota20w
    2010/05/26 16:06:08
    Pieknie wyglądają !

    Zapraszam na konkurs z okazji Dnia Matki
    smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.htm
    zaytoona
    2010/05/26 16:32:34
    I ja nigdzie nie spotkałam się z niesolonymi pistacjami, a lista przepisów "do zrobienia w nieokreślonej przyszłości" raczej powiększa się, niż pomniejsza. A te bułeczki bez wątpienia do listy dopisuję. ;)

    Pozdrawiam!
    carmellina
    2010/05/26 17:33:49
    Mmm, uwielbiam morele. Koniecznie upiekę :)
    majanaboxing
    2010/05/26 18:04:17
    Jakie sliczne bułeczki! :))
    Narobiłaś mi na nie apetytu, są super!:)
    mikimama
    2010/05/26 19:46:51
    Bardzo lubię suszone morele. Ostatnio odkryłam jednak patent na kruszonkę do dekoracji ciast i słodkich bułeczek. Rozkruszam ciasteczka amaretti. Polecam gorąco :)
    Gość: kostka, 212.160.201.*
    2010/05/26 20:24:58
    Nie dość, że morele, to jeszcze pistacje.
    Lista 'do zrobienia' w moim przypadku osiąga już powoli kilometrową długość :P
    Gość: Teina, *.chello.pl
    2010/05/26 21:14:27
    Uwielbiam takie bułeczki, jakie one ładne
    atina_bc
    2010/05/27 05:58:01
    Pysznie wyglądają:) Cudowne zdjęcia im zrobiłaś:)
    kabamaiga
    2010/05/27 09:58:50
    Wspaniałe, Dżem morelowy jeszcze stoi na półce, tylko jeszcze te pistacje
    edysia79
    2010/05/27 12:39:41
    Dziękuję i zapraszam do pieczenia :)
    myniolinka
    2010/05/27 22:07:04
    Edytko zdradź chociaż gdzie kupiłaś te pistacje bo ja sobie oczy wypatrzę za nimi...:)
    edysia79
    2010/05/28 09:49:43
    Myniolinko na allegro kupiłam. Podobno wystarczy też opłukać te solone i będą dobre, ale jeszcze nie próbowałam.
    chochlikikuchenne
    2010/05/29 17:24:15
    mm..Morelowe powiadasz?!
    A czemu nie!
    Napewno sa wysmienite^^
    Az mi slinka cieknie jak na nie patrze:)

    OdpowiedzUsuń