Ulubiona babka mojego męża i moja.
Starszakowi nie smakuje, bo są w niej rodzynki, których nie lubi.
Piekłam ją już niezliczoną ilość razy i sama nie wiem, dlaczego przepis
do tej pory nie pojawił się na blogu.
Jest to ciasto, które należy do tych, co
to zawsze się udają. Puszyste, nie za suche i niezbyt słodkie. Bardzo
smaczne. Kolorystycznie wpasowuje się w jesień za oknami.
Przepis z segregatora z przepisami kupionego kiedyś z margaryną Kasia.
Składniki:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 80 g rodzynek
- 80 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
Rodzynki przebrać, opłukać, włożyć do
garnuszka z herbatą, postawić na palniku, doprowadzić do wrzenia i
gotować przez 5 minut. Ostudzić i odcedzić - herbatę i rodzynki
zachować.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z
cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, a następnie po łyżce
dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Ucierając na
wolnych obrotach powoli wlewać zimną herbatę, a na końcu wsypać rodzynki
i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Lukier utrzeć łyżką z pozostałych składników i polać nim zimną babkę. Zostawić do zastygnięcia.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2012/11/09 18:53:55
mam zapisaną tę babke od jakiegos czasu, musze ją w koncu zrobć. Twoja wygląda rewelacyjnie
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/09 18:57:48
rodzynki :P a fu :P ale bez nich na pewno jest pycha :D
Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2012/11/09 19:20:46
Tak jak twoj starszak, kiedys nie lubilam rodzynek, potem mi sie odmienilo. Babka wyglada wybornie!
Gość: Sabi, *.dynamic.chello.pl
2012/11/09 21:21:29
Brzmi ciekawie. Chętnie wypróbuje :)
chochlikikuchenne
2012/11/09 21:29:58
U mnie też tak bywa...
To co piekę często wydaje mi się tak banalne, że jakimś cudem nie dodaje wpisu na bloga.
A co do Twojej babeczki to wygląda pysznie! :)
jolantaszyndlarewicz
2012/11/10 08:34:26
Piekny kolor ma ta babka .... muszę zapisać przepis:) pozdrawiam
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2012/11/10 20:11:26
ależ ja uwielbiam takie babeczkowe ciacha z herbatka z cytrynką ....
Gość: Ava Valk, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/11 22:48:05
o, o zachęcająca, zapraszam na rogale
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/11/15 17:12:03
Wygląda prześlicznie :) A tą herbatę to mocno czuć?
Gość: Margaretka, *.play-internet.pl
2012/11/17 19:10:16
Nie robiłam nigdy z naparem herbacianym ...
edysia79
2012/11/18 16:48:06
gin hmm.. no czuć, że to babka na herbacie :)
gin86
2016/03/15 16:54:13
W końcu, po latach ;) Zrobiłam. Trochę po swojemu ;) Wyszła pyszna!