piątek, 9 listopada 2012

Babka herbaciana

Ulubiona babka mojego męża i moja. Starszakowi nie smakuje, bo są w niej rodzynki, których nie lubi. Piekłam ją już niezliczoną ilość razy i sama nie wiem, dlaczego przepis do tej pory nie pojawił się na blogu.
Jest to ciasto, które należy do tych, co to zawsze się udają. Puszyste, nie za suche i niezbyt słodkie. Bardzo smaczne. Kolorystycznie wpasowuje się w jesień za oknami.

 

Przepis z segregatora z przepisami kupionego kiedyś z margaryną Kasia.

Składniki:
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 80 g rodzynek
  • 80 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
na lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

Rodzynki przebrać, opłukać, włożyć do garnuszka z herbatą, postawić na palniku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Ostudzić i odcedzić - herbatę i rodzynki zachować.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, a następnie po łyżce dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Ucierając na wolnych obrotach powoli wlewać zimną herbatę, a na końcu wsypać rodzynki i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej  bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Lukier utrzeć łyżką z pozostałych składników i polać nim zimną babkę. Zostawić do zastygnięcia.



1 komentarz:


  1. izaa_a
    2012/11/09 18:53:55
    mam zapisaną tę babke od jakiegos czasu, musze ją w koncu zrobć. Twoja wygląda rewelacyjnie
    Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/11/09 18:57:48
    rodzynki :P a fu :P ale bez nich na pewno jest pycha :D
    Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
    2012/11/09 19:20:46
    Tak jak twoj starszak, kiedys nie lubilam rodzynek, potem mi sie odmienilo. Babka wyglada wybornie!
    Gość: Sabi, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/09 21:21:29
    Brzmi ciekawie. Chętnie wypróbuje :)
    chochlikikuchenne
    2012/11/09 21:29:58
    U mnie też tak bywa...
    To co piekę często wydaje mi się tak banalne, że jakimś cudem nie dodaje wpisu na bloga.

    A co do Twojej babeczki to wygląda pysznie! :)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/11/10 08:34:26
    Piekny kolor ma ta babka .... muszę zapisać przepis:) pozdrawiam
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/10 20:11:26
    ależ ja uwielbiam takie babeczkowe ciacha z herbatka z cytrynką ....
    Gość: Ava Valk, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/11/11 22:48:05
    o, o zachęcająca, zapraszam na rogale
    Gość: gin, *.flatrate.dk
    2012/11/15 17:12:03
    Wygląda prześlicznie :) A tą herbatę to mocno czuć?
    Gość: Margaretka, *.play-internet.pl
    2012/11/17 19:10:16
    Nie robiłam nigdy z naparem herbacianym ...
    edysia79
    2012/11/18 16:48:06
    gin hmm.. no czuć, że to babka na herbacie :)
    gin86
    2016/03/15 16:54:13
    W końcu, po latach ;) Zrobiłam. Trochę po swojemu ;) Wyszła pyszna!

    OdpowiedzUsuń