czwartek, 15 listopada 2012

Bułki słonecznikowe z serem

Już tak mam, że jak zaczynam piec bułki, to nie kończy się na jednym rodzaju ;)

Dziś kolejny przepis - na bułki pachnące żółtym serem, z dodatkiem chrupiących ziaren słonecznika.



Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka.

Składniki (na 10 bułek):
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 300 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g startego na małych oczkach sera + ok. 30 g startego na dużych oczkach do posypania
  • duża garść ziaren słonecznika
  • mleko do posmarowania bułek

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Dodać olej, sól, ziarna słonecznika oraz ser i dolewając stopniowo resztę letniego mleka zacząć wyrabianie ciasta. Wyrobione, gładkie i nie lepiące się do rąk ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz zarobić i podzielić na 10 równych części (po ok. 97 g). Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułki posmarować mlekiem i posypać tartym serem.
Blachę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec do zarumienienia przez około 20-25 minut.


1 komentarz:


  1. cuda.wianki
    2012/11/15 09:33:49
    wyglądają obłędnie! muszę je upiec jak mi znów zostanie trochę drożdży ;-))
    blenda2007
    2012/11/15 09:54:33
    wygladaja apetycznie:)
    Gość: Lavender, 80.50.133.*
    2012/11/15 12:56:58
    wypróbuję z pewnością :)
    izaa_a
    2012/11/16 00:53:28
    alez musza byc pyszne ;)))
    Gość: Natka, *.tktelekom.pl
    2013/01/04 01:26:21
    Ile waży jedna bułeczka po upieczeniu?
    edysia79
    2013/01/04 10:50:13
    Natka oj nie wiem, nigdy nie ważyłam upieczonych bułek...

    OdpowiedzUsuń