Już tak mam, że jak zaczynam piec bułki, to nie kończy się na jednym rodzaju ;)
Dziś kolejny przepis - na bułki pachnące żółtym serem, z dodatkiem chrupiących ziaren słonecznika.
Dziś kolejny przepis - na bułki pachnące żółtym serem, z dodatkiem chrupiących ziaren słonecznika.
Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka.
Składniki (na 10 bułek):
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 300 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 100 g startego na małych oczkach sera + ok. 30 g startego na dużych oczkach do posypania
- duża garść ziaren słonecznika
- mleko do posmarowania bułek
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru, polać
niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15
minut.
Dodać olej, sól, ziarna słonecznika oraz
ser i dolewając stopniowo resztę letniego mleka zacząć wyrabianie
ciasta. Wyrobione, gładkie i nie lepiące się do rąk ciasto przykryć
czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1
godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski,
jeszcze raz zarobić i podzielić na 10 równych części (po ok. 97 g). Z
każdej części uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej
papierem lub matą do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić
na ok. 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułki posmarować mlekiem i posypać tartym serem.
Blachę z bułkami wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec do zarumienienia przez około 20-25 minut.
OdpowiedzUsuńcuda.wianki
2012/11/15 09:33:49
wyglądają obłędnie! muszę je upiec jak mi znów zostanie trochę drożdży ;-))
blenda2007
2012/11/15 09:54:33
wygladaja apetycznie:)
Gość: Lavender, 80.50.133.*
2012/11/15 12:56:58
wypróbuję z pewnością :)
izaa_a
2012/11/16 00:53:28
alez musza byc pyszne ;)))
Gość: Natka, *.tktelekom.pl
2013/01/04 01:26:21
Ile waży jedna bułeczka po upieczeniu?
edysia79
2013/01/04 10:50:13
Natka oj nie wiem, nigdy nie ważyłam upieczonych bułek...