środa, 14 listopada 2012

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Ciasto upiekłam wspólnie ze starszym synkiem. Oj dawno (niestety) nie piekliśmy razem. Od prawie 9 miesięcy wszystko w kuchni robię szybko: szybko przygotowuję składniki, szybko miksuję, szybko zmywam, szybko robię zdjęcia. Wszystko po to, żeby wykorzystać te krótkie chwile, kiedy mniejszej uwagi wymaga młodszy synek i zajmuje się sobą, lub kiedy śpi. Ale czas szybko mija, maluch rośnie i mam nadzieję, że już niedługo i on będzie pomagał mi w kuchni ;)
W sobotę starszak spytał, czy może mi pomóc w pieczeniu - uwielbia mieszać mąkę z dodatkami :) Przygotowanie tego ciasta było ku temu doskonałą okazją. Więc Krystian odmierzał składniki, wsypywał je po kolei do miski miksera, pomagał przyciąć papier do formy i wyłożyć gotowe ciasto też.

I oto co nam wyszło: ciasto bardzo orzechowe (jabłka są niewyczuwalne w smaku), mokre, nieco przyciężkawe, ale bardzo, bardzo smaczne. Gdyby mógł, Krystian zjadłby połowę za jednym razem ;)
Chociaż miałam co do niego spore wątpliwości kiedy wyjęłam je z piekarnika (patrząc na zdjęcie w książce spodziewałam się, że będzie wyższe - a przecież i tak od siebie dodałam proszek do pieczenia którego nie było w przepisie), na pewno upiekłabym je jeszcze raz.

Synek tak mi pomagał, że zapomniałam, jak bardzo nie lubię robić zdjęć okrągłym ciastom. Zorientowałam się dopiero po wlaniu ciasta do formy. Obawiałam się, że w ogóle tego przepisu nie zamieszczę, bo żadne zdjęcie mi się nie podobało, ale w końcu wybrałam jedno, najbardziej znośne. I obiecuję sobie - nigdy więcej okrągłych ciast  - no, chyba że będzie to tort ;)




Zmodyfikowany przepis z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 75 g kaszy manny lub mąki krupczatki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g drobno zmielonych orzechów laskowych (dałam pół na pół laskowe z włoskimi)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 250 g jabłek obranych i startych na dużych oczkach (2 jabłka średniej wielkości)
na polewę:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła

Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę. Dodać cukier waniliowy oraz cynamon i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
W osobnej miseczce wymieszać kaszę mannę (lub krupczatkę), proszek do pieczenia, kakao i orzechy. Dodawać po trochu do ucieranej masy jajecznej - miksować na zmniejszonych obrotach.
Do gładkiego ciasta dodać tarte jabłka i wymieszać łyżką.
UWAGA! Ciasto jest rzadkie.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia większym niż średnica tortownicy, podwijając brzegi papieru ku górze (boki formy można wysmarować masłem, żeby papier się do nich przykleił). Papier również posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Do przygotowanej formy wlać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 35-40 minut.

Przygotować polewę:
czekoladę i masło włożyć do garnuszka, postawić na minimalnym ogniu i mieszając stopić. Lekko ostudzić i polać wystudzone i wyjęte z formy ciasto.

Moja rada: Ponieważ polewa w lodówce twardnieje i łamie się podczas krojenia, radzę wyjąć ciasto z lodówki na około 15-20 minut przed podaniem.


Przepis dodaję do akcji Orzechowy Tydzień prowadzonej przez Atinkę.



1 komentarz:


  1. Gość: Jo-hanah z Wrzosowaej Polany, *.adsl.inetia.pl
    2012/11/14 10:15:11
    Ale smakowiecie brzmi ten przepis! Uwielbiam orzechy i wszelkie orzechowe wypieki.
    Pozdrawiam serdecznie.
    wrzosowapolana.blogspot.com
    Gość: Maggie, *.zen.co.uk
    2012/11/14 12:43:35
    Wyglada pieknie, a smakuje pewnie bardzo jesiennie...
    Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/14 13:42:55
    Jakie cudo! :-) Uwielbiam takie ciasta :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia
    kuchennefascynacje
    2012/11/14 14:04:46
    Wspaniałe ciacho :)
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/11/14 15:58:45
    MNIAM! Kiedyś połknę Twojego bloga w całości :)
    fantazjemagdyk
    2012/11/14 17:42:37
    z przyjemnością skorzystam z tego przepisu :)
    izaa_a
    2012/11/14 18:16:27
    cóż za pyszności są u Ciebie
    kabamaiga
    2012/11/14 20:57:22
    Znośne zdjęcie? Chyba coś przesadzasz. A ja nawet lubię okrągłe ciasta. O orzechowo-jabłkowych nie wspomnę.
    Gość: dodo, *.adsl.inetia.pl
    2012/11/16 16:35:29
    Nie jest źle :) Szkoda by było, gdyby Pani nie zamieściła więcej takich apetycznych przepisów...
    Gość: gin, *.flatrate.dk
    2012/11/17 16:51:34
    A ja piekę niemal same okrągłe ciasta ;)
    Twoje wygląda znakomicie :)
    atina_bc
    2012/11/20 21:35:31
    Moje ukochane połączenie! jabłka i orzechy - ciasto doskonałe:) Cieszę się, ze znalazłaś chwilkę na przyłączenie się do orzechowej zabawy :) Pozdrawiam!
    mariola1903
    2012/11/29 23:49:19
    Wygląda przepysznie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń