poniedziałek, 12 listopada 2012

Bułki otrębowe

Bardzo lubię domowe pieczywo, ale od narodzin młodszego synka brak mi czasu na jego pieczenie. Wyrabianie, wyrastanie, formowanie bułeczek zajmuje dużo czasu. Niedawno jednak udało mi się wpleść wszystkie te czynności pomiędzy wieczorną zabawę, kąpiel, karmienie i usypanie. Jakoś się udało ;)

Ależ przyjemnie było zacząć następny dzień od świeżych, domowych bułeczek podanych na śniadanie :)

 

Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka.
Składniki (na 10 bułek):
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 80 g otrębów pszennych
  • 300 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania bułek

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do mąki z zaczynem dodać otręby, oliwę, miód, oraz sól i zacząć wyrabianie. Stopniowo dodawać letnią wodę. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz zarobić, podzielić na 10 równych części (każda o wadze ok. 93 g) i z każdej uformować podłużne bułki. Ułożyć je na wyłożonej papierem albo matą do pieczenia blasze. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do napuszenia.
Przed pieczeniem bułki posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 25 minut.

 

1 komentarz:


  1. Gość: Inspirowane Smakiem, *.adsl.inetia.pl
    2012/11/12 08:44:49
    Wyglądają smakowicie. :)
    izaa_a
    2012/11/12 09:05:11
    bułeczki sliczne. A jaka urocza maselniczka ;))
    Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
    2012/11/12 11:27:32
    Dzień dobry!
    Od jakiegoś czasu zaglądam i bardzo mi się tu podoba. Nie dość, że smakowicie to jeszcze bardzo ładnie i miło.
    Bułeczki cudne. Zrobię na weekend.
    Musze Ci napisać, że przepis na "schab minutka" tak mi się spodobał, że zrobiłam wg niego szynkę, bo schabu akurat nie miałam, a to były wolne dni. Wyszła rewelacyjna. Teraz mam taki schab i tez jest pyszny!
    Pozdrawiam ciepło i z pewnością będę stale zaglądać.
    Zapraszam tez do mnie wrzosowapolana.blogspot.com/ i na www.wrzosowapolana.pl
    Gość: Nietylkopasta.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/11/12 14:02:45
    zapraszam do mojego konkursu śniadaniowego. Twój przepis super wpasuje się w tematykę :)
    szczegóły na nietylkopasta.pl
    Gość: Lavender, 80.50.133.*
    2012/11/12 17:36:02
    Witam,
    od bardzo dawna Pani blog jest dla mnie inspiracją w kuchni. Teraz zakładam własny i byłoby mi bardzo miło, gdybym mogła czasem liczyć na kilka słów a propo przepisów z Pani strony. Pozdrawiam serdecznie :)
    Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/12 18:30:37
    Domowe pieczywo, to jest to :) od dawna się zbieram na upieczenie własnego, ale nie mam odwagi :)
    margot11
    2012/11/12 18:43:32
    takie bułki na śniadanie równa się pyszne śniadanie
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/12 20:00:14
    piekne bułeczki!!
    basinepichcenie
    2012/11/13 10:39:53
    Bułki wyglądają super, naprawdę smacznie, a śniadanie musiało być wyborne :)
    Gość: Veronica, *.play-internet.pl
    2012/11/16 10:09:49
    Pięknie wyglądają, a jedzenie takich domowych bułeczek to czysta przyjemność:)
    vanilia81
    2012/11/17 17:18:01
    Śliczne i zdrowe, czego chcieć więcej? ps. piękna maselniczka! (tylko mi jej nie wysyłaj, he he ;) )

    OdpowiedzUsuń