W mojej kuchni przed weekendem
zapachniało już świętami. Upiekłam krajankę piernikową. W czasie
pieczenia unosił się w domu piękny aromat korzennych przypraw.
Ciasto bardzo smaczne, jest dość miękkie, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż zmięknie, jak to bywa z niektórymi piernikami. Chociaż im dłużej się je przechowuje, tym bardziej miękkie się robi, więc można je przygotować zarówno kilka dni wcześniej, jak i zaraz przed Bożym Narodzeniem.
Tylko polewę może zamieniłabym na taką z czekolady gorzkiej i masła, bo ta, którą zrobiłam wg przepisu następnego dnia po nałożeniu robi się dość twarda i po kilku dniach przechowywania pod przykryciem odbarwiła się w niektórych miejscach tworząc jasne łatki. W smaku to nic nie zmieniło.
Ciasto bardzo smaczne, jest dość miękkie, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż zmięknie, jak to bywa z niektórymi piernikami. Chociaż im dłużej się je przechowuje, tym bardziej miękkie się robi, więc można je przygotować zarówno kilka dni wcześniej, jak i zaraz przed Bożym Narodzeniem.
Tylko polewę może zamieniłabym na taką z czekolady gorzkiej i masła, bo ta, którą zrobiłam wg przepisu następnego dnia po nałożeniu robi się dość twarda i po kilku dniach przechowywania pod przykryciem odbarwiła się w niektórych miejscach tworząc jasne łatki. W smaku to nic nie zmieniło.
Przepis z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 200 g miodu
- 100 g masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 380 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g tartej czekolady
- 25 g rodzynek
- 25 g suszonej żurawiny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 3-5 łyżek wrzątku
- płatki migdałowe do posypania
Miód, masło i cukier włożyć do garnuszka
i wymieszać, podgrzewając na małym ogniu. Kiedy składniki utworzą
gładką, błyszczącą masę, garnuszek zdjąć z ognia i nieco ostudzić.
Ostudzoną masę przelać do miski miksera,
dodać jajka, kakao i wszystkie przyprawy korzenne i wymieszać
mikserem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i, nadal miksując,
wsypać ją powoli do ciasta.
Czekoladę wymieszać z rodzynkami, żurawiną oraz skórką pomarańczową i za pomocą łyżki wymieszać z ciastem.
Prostokątną blachę do pieczenia o
wymiarach 40x25 cm (mierzone u góry) posmarować masłem i posypać mąką.
Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię (ciasto jest dość lepiące).
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Po ok. 15-20 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika pokroić je na kwadraty, a potem na trójkąty. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Po ok. 15-20 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika pokroić je na kwadraty, a potem na trójkąty. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier:
cukier puder i kakao połączyć z wrzątkiem (w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, należy wrzątku dolać do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Tak przygotowanym lukrem smarować trójkąty ciasta, posypać płatkami migdałowymi i zostawić do zastygnięcia.
cukier puder i kakao połączyć z wrzątkiem (w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, należy wrzątku dolać do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Tak przygotowanym lukrem smarować trójkąty ciasta, posypać płatkami migdałowymi i zostawić do zastygnięcia.
OdpowiedzUsuńervisha
2012/11/21 09:37:36
Wspaniała... Taka świąteczna :)
jolantaszyndlarewicz
2012/11/21 10:29:56
ślicznie prezentuje się ta krajanka .... mi zaczyna już brakować bożonarodzeniowych zapachów, dlatego też mam coraz większą ochotę na jakieś pierniczkowe cuda:)
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/11/21 12:29:47
Mysle, ze odnosnie polewy mialabym takie same odczucia... Krajanka wyglada slicznie i na pewno smakuje pysznie!
chochlikikuchenne
2012/11/21 13:07:48
Aromatycznie tu u Ciebie!
Czuje,ze ida swieta! ;D
wariatka327
2012/11/21 20:25:25
Mam miłą informację, nominowałam Cię do Liebster Blog pysznakuchnia.com.pl/testy-i-warsztaty/nagroda-liebster-blog/
izaa_a
2012/11/22 13:48:52
cudnie wyglada ;)))
cuda.wianki
2012/11/26 22:57:52
cudna ta krajanka i zanim mi wreszcie odpiszesz na pytania na fb ;-)) zapraszam po wyróżnienie: brulionzprzepisami.blox.pl/2012/11/poniedzialek-bez-zbednych-slow.html