środa, 21 listopada 2012

Krajanka piernikowa

W mojej kuchni przed weekendem zapachniało już świętami. Upiekłam krajankę piernikową. W czasie pieczenia unosił się w domu piękny aromat korzennych przypraw.

Ciasto bardzo smaczne, jest dość miękkie, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż zmięknie, jak to bywa z niektórymi piernikami. Chociaż im dłużej się je przechowuje, tym bardziej miękkie się robi, więc można je przygotować zarówno kilka dni wcześniej, jak i zaraz przed Bożym Narodzeniem.

Tylko polewę może zamieniłabym na taką z czekolady gorzkiej i masła, bo ta, którą zrobiłam wg przepisu następnego dnia po nałożeniu robi się dość twarda i po kilku dniach przechowywania pod przykryciem odbarwiła się w niektórych miejscach tworząc jasne łatki. W smaku to nic nie zmieniło.


Przepis z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk podaję z moimi zmianami.

Składniki:
  • 200 g miodu
  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g tartej czekolady
  • 25 g rodzynek
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 3-5 łyżek wrzątku
  • płatki migdałowe do posypania
* lukier można zastąpić czekoladą gorzką (100 g) stopioną z masłem (50 g)

Miód, masło i cukier włożyć do garnuszka i wymieszać, podgrzewając na małym ogniu. Kiedy składniki utworzą gładką, błyszczącą masę, garnuszek zdjąć z ognia i nieco ostudzić.
Ostudzoną masę przelać do miski miksera, dodać jajka, kakao i wszystkie przyprawy korzenne i wymieszać mikserem.  Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i, nadal miksując, wsypać ją powoli do ciasta.
Czekoladę wymieszać z rodzynkami, żurawiną oraz skórką pomarańczową i za pomocą łyżki wymieszać z ciastem.
Prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 40x25 cm (mierzone u góry) posmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię (ciasto jest dość lepiące).
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Po ok. 15-20 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika pokroić je na kwadraty, a potem na trójkąty. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować lukier:
cukier puder i kakao połączyć z wrzątkiem (w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, należy wrzątku dolać do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Tak przygotowanym lukrem smarować trójkąty ciasta, posypać płatkami migdałowymi i zostawić do zastygnięcia.



1 komentarz:


  1. ervisha
    2012/11/21 09:37:36
    Wspaniała... Taka świąteczna :)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/11/21 10:29:56
    ślicznie prezentuje się ta krajanka .... mi zaczyna już brakować bożonarodzeniowych zapachów, dlatego też mam coraz większą ochotę na jakieś pierniczkowe cuda:)
    Gość: Maggie, *.zen.co.uk
    2012/11/21 12:29:47
    Mysle, ze odnosnie polewy mialabym takie same odczucia... Krajanka wyglada slicznie i na pewno smakuje pysznie!
    chochlikikuchenne
    2012/11/21 13:07:48
    Aromatycznie tu u Ciebie!
    Czuje,ze ida swieta! ;D
    wariatka327
    2012/11/21 20:25:25
    Mam miłą informację, nominowałam Cię do Liebster Blog pysznakuchnia.com.pl/testy-i-warsztaty/nagroda-liebster-blog/
    izaa_a
    2012/11/22 13:48:52
    cudnie wyglada ;)))
    cuda.wianki
    2012/11/26 22:57:52
    cudna ta krajanka i zanim mi wreszcie odpiszesz na pytania na fb ;-)) zapraszam po wyróżnienie: brulionzprzepisami.blox.pl/2012/11/poniedzialek-bez-zbednych-slow.html

    OdpowiedzUsuń