wtorek, 27 listopada 2012

Bułki hamburgerowe

Zachciało mi się hamburgera. To nie jest normalne, bo zwykle ich nie lubię. Właściwie to nie chodzi o same hamburgery, ale o sos, który zawsze z nich wycieka w czasie jedzenia i leje się po rękach ;)
Zostało mi więc jedno wyjście - zjeść hamburgery w domu. A skoro w domu, to najlepiej samodzielnie zrobione, żeby wiedzieć, co się je.

Przygotowania domowego fast food'u zaczęłam od upieczenia hamburgerowych bułek.
Udały się wspaniale. Wyglądały dokładnie tak, jak miały wyglądać, smakowały nawet lepiej i nie były takie "nadmuchane" jak kupne. Przez to nieco trudniej się hamburgery jadło, bo bułek nie dało się zgnieść, żeby dobrze mięso przytrzymać, ale daliśmy radę :)
Przepis uważam za godny polecenia.

Już teraz zapraszam Was na jutrzejszy wpis z przepisem na moją wersję domowych burgerów drobiowych :)



Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka.
Składniki (na 8 bułek):
  • 500 g mąki pszennej ty 500
  • 300 ml letniego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3 łyżki (płaskie) cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Dodać masło oraz sól i dolewając stopniowo resztę letniego mleka wyrabiać ciasto mikserem przez 10-15 minut. Przykryć je i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć na wyłożonej papierem lub matą do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 1 godzinę.
Przed pieczeniem bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 15 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: iwa, *.dynamic.mm.pl
    2012/11/27 09:54:39
    Mmmmniami:D Ostatnio coraz częściej bawię się w gotowanie i mam zamiar wypróbować przepisy z tego bloga;) Wyglądają na baaardzo smaczne! Jeśli chcesz spróbować czegoś innego wpadnij do mnie na mypresss.wordpress.com (dopiero zaczynam, ale zapraszam:)
    kuchcikowo
    2012/11/27 12:33:03
    bARDZO FAJNE BUŁKI. a NIE MA TO JAK DOMOWE HAMBURGERY :)
    Gość: shinju, *.warszawa.vectranet.pl
    2012/11/27 13:40:57
    Burgery domowe robię już od dawna, ale brakowało mi właśnie dobrego przepisu na bułki. Postaram się wypróbować Twój, bo bułeczki wyglądają pięknie. :)
    shinju
    2012/11/27 13:41:53
    Hmm, nie wiem czemu wpisało mi poprzedni komentarz jako gościa :) W każdym razie bułki wyglądają świetnie.
    edysia79
    2012/11/27 14:22:35
    iwa zapraszam do wypróbowywania przepisów :)
    Do Ciebie na pewno zajrzę :)

    kuchcikowo no właśnie :)

    Karolina bułeczki bardzo polecam, na pewno się udadzą. Ciasto jest bardzo łatwe i przyjemne w obróbce :)
    izaa_a
    2012/11/27 16:25:53
    ojj tez musze w koncu zrobić; ale to juz chyba po świętach
    jolantaszyndlarewicz
    2012/11/27 17:08:40
    Ja też nie przepadam za hamburgerami, ale jeśli mam je już zjeśc to tylko domowe:) pozdrawiam
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/27 18:07:08
    o jaki fajny przepis na bułeczki..zapisuję przepis
    majanaboxing
    2012/11/27 19:00:15
    Piękne bułeczki. Takie bułki są smaczne,nie tylko do hamburgerów :)

    OdpowiedzUsuń