piątek, 2 listopada 2012

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Wykorzystuję ostatnie cukinie z ogródka. Część wykorzystałam do zrobienia naszego ulubionego leczo, a jedną cukinię nafaszerowałam i zapiekłam. Wcześniej już robiłam takie danie, ale za każdym razem z innym farszem: PRZEPIS 1, PRZEPIS 2. Ta którą pokażę dzisiaj smakowała nam chyba najbardziej.



Przepis z czasopisma "Sól i pieprz" nr 9/2011.

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 małe cukinie lub 2 większe (ok. 25 cm długości)
  • 400 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g mielonego mięsa
  • 125 g ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 łyżka posiekanych listków tymianku (lub płaska łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • 60 g startego żółtego sera
  • 400 ml bulionu

Cukinie umyć, osuszyć, każdą przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ, zostawiając ok. 1-cm boki. Następnie miąższ pokroić na małe kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C (z termoobiegiem do 180 st.C).

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dusić około 5 minut na rozgrzanej oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć, od czasu do czasu mieszając. Dołożyć miąższ z cukinii, pomidory i ryż. Dokładnie wymieszać. Dusić przez kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone cukinie napełnić farszem "z górką" i posypać tartym serem oraz koperkiem.
Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion.
Naczynie z warzywami włożyć do piekarnika i zapiekać przez 30-40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości użytych cukinii).


Do pozostałego w formie po pieczeniu wywaru można dodać 4 łyżki kwaśnej śmietany, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i tak powstały sos podać do cukinii. Ja sosu nie robiłam.

1 komentarz:


  1. Gość: Madleine, *.adsl.inetia.pl
    2012/11/02 17:01:34
    uwielbiam faszerowana cukinie :-) W tym roku jadlam wielokrotnie :)
    Gość: soulstorm-everywhere.blogspot.com, *.gigainternet.pl
    2012/11/02 17:17:04
    lubię takie warzywka faszerowane. akurat mam jeszcze jedną cukinię tylko żółtą i w tym roku ani razu nie jadłam jej faszerowanej ;)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/11/03 07:43:49
    Bardzo lubię faszerowaną cukinię:) pozdrawiam ciepło
    basinepichcenie
    2012/11/03 10:36:44
    Uwielbiam, uwielbiam to danie. Polecam z całego serca. A Twoje jeszcze jak cudownie się prezentuje
    izaa_a
    2012/11/03 19:35:42
    bardzo lubię takie faszerowane warzywa
    Gość: ankawell, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/04 12:07:13
    Mój smakołyk - warzywa faszerowane :)...faszerujemy cukinie od lata do jesieni późnej /cukinię , paprykę , kalarepy .../
    blenda2007
    2012/11/05 11:25:48
    pycha:)
    Gość: ola, *.telpol.net.pl
    2012/11/17 14:26:55
    Zrobiłam danko - palce lizać, do farszu dodałam ponadto łodygę selera naciowego i sporo kolendry - dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń