czwartek, 29 listopada 2012

Piernikowe muffinki z dżemem truskawkowym

Te muffinki upiekłam już drugi raz. Synek zjada po dwie na raz - tak mu smakują i już pyta, kiedy znowu je upiekę ;)
Co mi pozostaje w takim razie? Mogę tylko gorąco je Wam polecić :)
Na święta, lub zupełnie bez okazji.



Składniki (na 18 sztuk)
suche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 250 g cukru pudru
mokre:
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 150 g dżemu truskawkowego

W dużej misce wymieszać suche składniki, w wysokim pojemniku, za pomocą rózgi wymieszać mokre składniki. Do suchych składników wlać płyn i wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Do każdej nałożyć niepełną łyżkę ciasta, na to łyżeczkę dżemu i przykryć znowu niepełną łyżką ciasta.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić muffinki w formie przez 10 minut, a potem wyjąć i zostawić na kratce do ostygnięcia.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2012/11/29 21:18:39
    Z dżemem jeszcze nie jadłam, ale piernikowe to jest to.
    Gość: Milla, *.icpnet.pl
    2012/11/29 21:20:00
    Tego właśnie szukałam! Jutro je wypróbuję!
    Gość: Klapserka, *.dynamic.chello.pl
    2012/11/29 21:28:23
    A ja bardzo często nadziewam muffiny dżemami, więc wierzę, że pyszne:) Z nutą piernikową nie robiłam, więc z ciekawości spróbuję.
    Gość: Gutek, *.warszawa.vectranet.pl
    2012/11/30 00:06:17
    Moje "młode" też uwielbiają mufiny. Piernikowe super! :)
    majanaboxing
    2012/11/30 06:51:23
    Takie muffinki to wielka pychota, nie dziwię sie,że synkowi tak smakują :)
    blenda2007
    2012/11/30 08:36:35
    piernik i truskawak to musi byc przesmaczne:)
    aga-aa
    2012/11/30 08:48:06
    u mnie dziś też muffinki piernikowe będą, ale bez dżemu
    gosia-tocolubie
    2012/11/30 10:15:36
    Kurczę dzisiaj nie mam przyprawy do piernika, ale jutro muszę je zrobić!!!
    meble-gama
    2012/11/30 12:30:06
    Ubóstwiam wszystko, co słodkie! Dodałabym jeszcze do tego po kosteczce czekolady w środek tak, aby po ugryzieniu kawałka, wylała się płynna czekolada. A może jakieś orzechy?
    izaa_a
    2012/11/30 16:38:35
    bardzo fajny pomysl :))
    skaleczkaa
    2012/12/02 13:45:43
    dzięki wielkie za podzielenie się przepisem;) właśnie wyjęłam z piekarnika...pachną cudnie...czekam tylko aż ostygną
    Gość: monika, *.pppoe.blue.net.pl
    2012/12/12 22:10:19
    Bardzo dziękuję za przepis. To moje drugie muffinki w życiu i zdecydowanie bardziej udane. Bardzo pysznie wyrosły i pachną świętami. By nie były aż tak słodkie dodałam dżem wiśniowy. Pozdrawiam!
    alohaskarbie
    2013/02/16 16:54:29
    Wiitam :) Muffiny kusza, kusza :) Najbardziej lubie je własnie w czekoladowej wersji. A z drzemikiem truskawkowym jeszcze nie próbowałam, ale napewno zagoszczą w mojej kuchni, bo wyglądają fenomenalnie :)
    Gość: Objektywna, *.szybszyinternet.pl
    2014/12/19 09:23:24
    Widać, że ludzie w komentarzach oceniają te muffinki jedynie po zdjęciu. Moje wyszły jak suchary ledwo dało się je ugryźć, a dżem wylał się na boki i nie dało się odkleić od foremki. Robiłam niby wszystko z zgodnie z przepisem...
    edyta_rosner
    2014/12/19 12:19:24
    Objektywna jeśli muffinki wyszły twarde, to albo zbyt długo mieszałaś składniki, albo za długo się piekły. Przy pieczeniu należy pamiętać, że podany czas pieczenia jest orientacyjny, a każdy piekarnik jest inny i trzeba go po prostu poznać i wyczuć. A dżemu prawdopodobnie było za dużo, albo nie był nałożony po środku i po prostu ciasto podczas wyrastania wypchnęło go na boki.

    Dwa komentarze wyżej Monika napisała, że muffinki upiekła i się udały, więc proszę nie pisać, że wszyscy oceniają tylko po zdjęciu, bo jak widać przepis jest przetestowany nie tylko przeze mnie.

    OdpowiedzUsuń