środa, 5 grudnia 2012

Cynamonowe kule

Po upieczeniu babki herbacianej zostały mi dwa białka, które chciałam jakoś wykorzystać. Szukałam pomysłu na coś niedużego i szybkiego do zrobienia. Od razu pomyślałam, że idealne będą jakieś ciasteczka.

I zrobiłam - cynamonowe kule.
Szybkie do zrobienia i pomimo tego, że są pieczone, w smaku ciasteczek nie przypominają. Są bardziej jak trufelki. Bardzo cynamonowe, nie przesłodzone. Smakowały mi tak, że gdybym się nie powstrzymywała, zjadłabym wszystkie na raz. Starszak zresztą też  - w końcu cynamon to jego ulubiona przyprawa :)

Będą się pięknie prezentowały na bożonarodzeniowym stole, ale od razu podwoję porcję składników, a może i potroję?
Będą idealne do podjadania pod choinką...



Przepis z blogu Moje wypieki.

Składniki (na około 16 kulek):
  • 175 g zmielonych migdałów + około 50 g (czy trzeba będzie dodawać więcej, zależy od wielkości białek)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 białka
  • cukier puder do obtoczenia

Wymieszać migdały (175g), cukier i cynamon.
Białka ubić na sztywno i za pomocą łyżki połączyć z wymieszanymi suchymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, żeby dała się formować w kulki, dosypać więcej mielonych migdałów.
Zmoczonymi w wodzie rękami formować z masy niewielkie kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Zdejmować z blachy po lekkim przestudzeniu, delikatnie podważając szpatułką.
Zimne kulki obtoczyć w cukrze. Ja obtoczyłam połowę, a druga połowę zostawiłam bez obtaczania.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.



1 komentarz:


  1. zolzica85
    2012/12/05 09:28:21
    Super są! akurat wczoraj potrzebowałam tylko żółtko i zostałam z białkiem. Tak się teraz zastanawiam, czy podzielić liczbę skladników, czy może skołować drugie białko? :)
    edysia79
    2012/12/05 09:31:36
    zolzica85 zdecydowanie radzę skołować drugie białko! Z jednego będzie stanowczo za mało kulek :)
    cuda.wianki
    2012/12/05 09:40:00
    fajny przepis, dobrze, ze go podalas! :-)) my wlasnie wczoraj spozytkowalismy zalegajace w zamrazarce bialka w postaci bez :-))
    skaleczkaa
    2012/12/05 09:49:19
    super pomysł, u mnie te białka zawsze się marnowały :/
    edysia79
    2012/12/05 09:51:51
    Cudawianko a ja właśnie nie chciałam mrozić i od razu szukałam przepisu :)

    Skaleczko białka można mrozić jeśli nie masz pomysłu, albo czasu na ich wykorzystanie od razu. Pisałam o tym kiedyś na blogu: przystole.blox.pl/2011/11/Mrozenie-bialek.html
    zolzica85
    2012/12/05 09:52:46
    edysia79 to w takim razie skołuję! :) dzięki za odpowiedź :)
    precelia
    2012/12/05 10:03:55
    ale super, na pewno zrobię na święta :)
    blenda2007
    2012/12/05 10:16:50
    wszystko co kocham cynamon i migdaly :)
    Gość: cupcake, *.static.rdi.pl
    2012/12/05 11:41:54
    to musi być pyszne! :)
    zapraszam na miss-coffie.blogspot.com :)
    Gość: Gama, *.net-partner.pl
    2012/12/05 12:12:34
    Fajnie wyglądają i pewnie piękne pachną! Już czuję ten migdałowo-cynamonowy zapach! Mrrr
    izaa_a
    2012/12/05 15:33:56
    piekne ;)) alez one musza pachnieć
    majanaboxing
    2012/12/05 22:47:32
    Ojej, jakie muszą być pyszne! Pięknie wyglądają Edysiu.:)
    Gość: Ola, *.dynamic.chello.pl
    2012/12/06 00:38:53
    mam ochotę rozgryźć takiego na pół ;)
    Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/06 13:08:10
    Piękne! :-) Też mam na nie olbrzymią ochotę ;-)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/12/06 13:25:42
    Świetne te kulki Kochana, nie dziwię sie że szybko znikały:) buziaki
    Gość: Kropka, *.is.net.pl
    2012/12/11 20:27:35
    Wyszły bardzo dobre, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń