Po upieczeniu babki herbacianej
zostały mi dwa białka, które chciałam jakoś wykorzystać. Szukałam
pomysłu na coś niedużego i szybkiego do zrobienia. Od razu pomyślałam,
że idealne będą jakieś ciasteczka.
I zrobiłam - cynamonowe kule.
Szybkie do zrobienia i pomimo tego, że są pieczone, w smaku ciasteczek nie przypominają. Są bardziej jak trufelki. Bardzo cynamonowe, nie przesłodzone. Smakowały mi tak, że gdybym się nie powstrzymywała, zjadłabym wszystkie na raz. Starszak zresztą też - w końcu cynamon to jego ulubiona przyprawa :)
Będą się pięknie prezentowały na bożonarodzeniowym stole, ale od razu podwoję porcję składników, a może i potroję?
Będą idealne do podjadania pod choinką...
I zrobiłam - cynamonowe kule.
Szybkie do zrobienia i pomimo tego, że są pieczone, w smaku ciasteczek nie przypominają. Są bardziej jak trufelki. Bardzo cynamonowe, nie przesłodzone. Smakowały mi tak, że gdybym się nie powstrzymywała, zjadłabym wszystkie na raz. Starszak zresztą też - w końcu cynamon to jego ulubiona przyprawa :)
Będą się pięknie prezentowały na bożonarodzeniowym stole, ale od razu podwoję porcję składników, a może i potroję?
Będą idealne do podjadania pod choinką...
Przepis z blogu Moje wypieki.
Składniki (na około 16 kulek):
- 175 g zmielonych migdałów + około 50 g (czy trzeba będzie dodawać więcej, zależy od wielkości białek)
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 białka
- cukier puder do obtoczenia
Wymieszać migdały (175g), cukier i cynamon.
Białka ubić na sztywno i za pomocą łyżki połączyć z wymieszanymi suchymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, żeby dała się formować w kulki, dosypać więcej mielonych migdałów.
Białka ubić na sztywno i za pomocą łyżki połączyć z wymieszanymi suchymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, żeby dała się formować w kulki, dosypać więcej mielonych migdałów.
Zmoczonymi w wodzie rękami formować z masy niewielkie kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Zdejmować z blachy po lekkim przestudzeniu, delikatnie podważając szpatułką.
Zdejmować z blachy po lekkim przestudzeniu, delikatnie podważając szpatułką.
Zimne kulki obtoczyć w cukrze. Ja obtoczyłam połowę, a druga połowę zostawiłam bez obtaczania.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.
OdpowiedzUsuńzolzica85
2012/12/05 09:28:21
Super są! akurat wczoraj potrzebowałam tylko żółtko i zostałam z białkiem. Tak się teraz zastanawiam, czy podzielić liczbę skladników, czy może skołować drugie białko? :)
edysia79
2012/12/05 09:31:36
zolzica85 zdecydowanie radzę skołować drugie białko! Z jednego będzie stanowczo za mało kulek :)
cuda.wianki
2012/12/05 09:40:00
fajny przepis, dobrze, ze go podalas! :-)) my wlasnie wczoraj spozytkowalismy zalegajace w zamrazarce bialka w postaci bez :-))
skaleczkaa
2012/12/05 09:49:19
super pomysł, u mnie te białka zawsze się marnowały :/
edysia79
2012/12/05 09:51:51
Cudawianko a ja właśnie nie chciałam mrozić i od razu szukałam przepisu :)
Skaleczko białka można mrozić jeśli nie masz pomysłu, albo czasu na ich wykorzystanie od razu. Pisałam o tym kiedyś na blogu: przystole.blox.pl/2011/11/Mrozenie-bialek.html
zolzica85
2012/12/05 09:52:46
edysia79 to w takim razie skołuję! :) dzięki za odpowiedź :)
precelia
2012/12/05 10:03:55
ale super, na pewno zrobię na święta :)
blenda2007
2012/12/05 10:16:50
wszystko co kocham cynamon i migdaly :)
Gość: cupcake, *.static.rdi.pl
2012/12/05 11:41:54
to musi być pyszne! :)
zapraszam na miss-coffie.blogspot.com :)
Gość: Gama, *.net-partner.pl
2012/12/05 12:12:34
Fajnie wyglądają i pewnie piękne pachną! Już czuję ten migdałowo-cynamonowy zapach! Mrrr
izaa_a
2012/12/05 15:33:56
piekne ;)) alez one musza pachnieć
majanaboxing
2012/12/05 22:47:32
Ojej, jakie muszą być pyszne! Pięknie wyglądają Edysiu.:)
Gość: Ola, *.dynamic.chello.pl
2012/12/06 00:38:53
mam ochotę rozgryźć takiego na pół ;)
Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/06 13:08:10
Piękne! :-) Też mam na nie olbrzymią ochotę ;-)
jolantaszyndlarewicz
2012/12/06 13:25:42
Świetne te kulki Kochana, nie dziwię sie że szybko znikały:) buziaki
Gość: Kropka, *.is.net.pl
2012/12/11 20:27:35
Wyszły bardzo dobre, polecam przepis.