Właściwie zastanawiałam się, którą
wersję nazwy tych ciastek wybrać. Znane i pieczone są w Holandii,
Niemczech , Belgii i w każdym z tych krajów nieco inaczej, choć bardzo
podobnie się nazywają.
Spekulatius to kruche, korzenne ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów, które pieczone są w tych krajach w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że można je bez problemu kupić, ale jakoś wcześniej ich nie próbowałam. Dopiero kiedy kupiłam foremki do pieczenia tych ciastek postanowiłam je jak najszybciej upiec. Teraz zostałam ich fanką. Krystian też - zaraz po przyjściu z przedszkola prosi o ciasteczka ze wszystkimi trzema wzorkami ;)
Spekulatius to kruche, korzenne ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów, które pieczone są w tych krajach w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że można je bez problemu kupić, ale jakoś wcześniej ich nie próbowałam. Dopiero kiedy kupiłam foremki do pieczenia tych ciastek postanowiłam je jak najszybciej upiec. Teraz zostałam ich fanką. Krystian też - zaraz po przyjściu z przedszkola prosi o ciasteczka ze wszystkimi trzema wzorkami ;)
Samo ciasto łatwo i szybko się robi,
znacznie więcej czasu zajmuje wylepianie foremek i pieczenie. Nawet
jeśli ma się 2 foremki z miejscem na 6 ciastek. Ale warto, na prawdę :)
Wzorowałam się na tym przepisie,
ale 50 g mąki zamieniałam na mielone migdały. Następnym razem też
dodałabym więcej korzennych przypraw, albo łyżeczkę przyprawy do
piernika, żeby były bardziej aromatyczne.
Składniki (na 60 ciastek):
- 450 g mąki pszennej
- 50 g mielonych płatków migdałów
- 250 g masła
- 250 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie
ciasto (ja wyrabiałam mikserem i musiałam dosypać jeszcze ok. 2 łyżek
mąki), nie przyklejające się do rąk.
Ciastem wyklejać foremkę.
Piec przez około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Ciastem wyklejać foremkę.
Piec przez około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Przepis dodaję do Cudawiankowej akcji Świąteczne prezenty.
OdpowiedzUsuńGość: maria podkoweczka, *.adsl.inetia.pl
2012/12/14 10:24:30
Czy można zamiast migdałów dodać zmielone orzechy?
Pozdrawiam maria
edysia79
2012/12/14 10:25:56
Mario myślę że spokojnie można migdały zamienić na orzechy.
ula_ul
2012/12/14 11:15:55
Zjawiskowo to wygląda i smacznie :)
Gość: Małgosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/14 15:56:51
A gdzie kupiłaś foremki?
izaa_a
2012/12/16 08:27:56
podobaja mi się te ciasteczka :)))
edysia79
2012/12/16 10:35:10
Małgosiu foremki kupiłam na tchibo.pl
chochlikikuchenne
2012/12/16 15:59:39
Widze, ze te ciasteczka sa teraz bardzo popularne na blogach :)
Tez bym z checia takie upiekla, ale drewnianej foremki brak! :D
jolantaszyndlarewicz
2012/12/17 19:39:44
Uwielbiam te ciasteczka:) Są przepyszne:)