Wspaniały, aromatyczny chleb. Miękki, puszysty, pięknie pachnie czosnkiem.
Przepis z blogu Domi w kuchni, podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml letniej wody
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 6 ząbków czosnku
- 100g żółtego sera startego na dużych oczkach
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru, polać
niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta
dolewając powoli wodę. W trakcie wyrabiania dodać też sól, stopione
masło, zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek i tarty ser. Wgnieść
składniki bardzo dokładnie i wyrabiać chleb około 10 minut - w razie
potrzeby podsypać odrobiną mąki - ale należy się tego wystrzegać,
ponieważ ciasto musi pozostać luźne.
Odstawić ciasto w misce pod przykryciem
do wyrośnięcia na około 40 minut, po czym ponownie zagnieść i uformować
bochenek lub włożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C.
Wyrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut - aż ładnie się zarumieni z wierzchu.
Wyrośnięty chleb posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut - aż ładnie się zarumieni z wierzchu.
Po upieczeniu od razu wyjąć chleb na kratkę i wystudzić.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2012/12/01 15:00:52
Zachęcający:)
blanc-rose
2012/12/01 16:20:41
Musi być przepyszny! Ale jaki kaloryczny...
aga-aa
2012/12/02 10:56:18
idealny na romantyczną kolację ;) żartuje :)
bardzo lubię aromat i smak czosnku, więc chleb mi się podoba i zapiszę sobie przepis do wypróbowania :)
izaa_a
2012/12/02 17:23:53
taki chlebek toz to same pyszności :))
domaskowa
2012/12/02 21:40:06
Cieszę się, że wykorzystalaś mój przepis :) to jeden ze smaczniejszych chlebków, jakie zrobiłam, a Twój wyszedł taki piękny, kształtny..