środa, 19 grudnia 2012

Prowansalski chleb wiejski

Tak się rozsmakowaliśmy w tym chlebie, że przez ostatnie dwa tygodnie piekłam jeden bochenek po drugim :)
Z pewnością zasmakuje wszystkim, którzy lubią pachnące ziołami pieczywo. Zapach który roznosi się w kuchni w czasie pieczenia jest cudowny.


Przepis z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk.

Składniki:
  • 180 g kaszy manny
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 240 ml letniej wody
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

Do miski wsypać kaszę i mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać niewielką ilością wody, tak, żeby dało się placami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy zaczyn trochę wyrośnie, dodać sól, zioła oraz olej i zacząć wyrabiać ciasto (można mikserem) stopniowo dolewając letnią wodę. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę, ułożyć ją w obsypanej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować w okrągły lub owalny bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i jeszcze raz pod przykryciem odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 190 st.C przez 50-60 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2012/12/19 14:51:51
    Uwielbiam zioła prowansalskie! aromat musi być nieziemski :)
    wiosenka27
    2012/12/19 15:32:00
    Czyli dla mnie:)
    Gość: tanienagrobki, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2012/12/20 15:18:26
    A można ten chleb upiec przy pomocy maszyny do pieczenia chleba?
    jolantaszyndlarewicz
    2012/12/20 21:34:14
    Bo to tak juz jakoś jest, ze jak nam coś zasmakuje to nie sposób się oderwać:). Wspaniały chlebuś Kochana:)
    izaa_a
    2012/12/20 23:10:44
    wspaniały chlebek :))
    Gość: Ambasadorsmakow, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/31 20:07:12
    Taki chleb tylko ze świeżym smalcem ze skwarkami i cebulą. Ja uwielbiam z firmy SPECJAŁ z Leszna. Nic nie smakuje lepiej :)
    Gość: Magda, 193.243.143.*
    2015/03/26 13:59:38
    Witam. Bardzo chciałabym upiec ten chleb, ale ponieważ jest to mój debiut, uprzejmie proszę o szczegółową informację - ile wody, na początku, do mąki i drożdży należy wlać?? Czy cała ta "masa" powinna pływać, czy też być tylko lekko wilgotna? Będę wdzięczna za wyjaśnienie :)
    edyta_rosner
    2015/03/26 18:14:30
    Magdo do wgłębienia w mące do którego są wkruszone drożdże należy wlać około 60 ml letniej wody, czyli część z całej wody dodawanej do ciasta. Otrzymana masa powinna być dość gęsta i pozostać w tym zagłębieniu w mące. Kiedy zaczyn wyrośnie, może "wyjść" na mąkę, ale to w niczym nie przeszkadza, bo wtedy i tak ciasto wtedy już się wyrabia i dolewa resztę wody.

    OdpowiedzUsuń