niedziela, 2 grudnia 2012

Indyk z jabłkiem i marchewką dla dzieci od 7 miesiąca

Odkąd Michaś spróbował owocowego indyka - przepis tutaj, bardziej od dań z samych warzyw smakują mu dania z dodatkiem owoców. Dlatego zmodyfikowałam tamten przepis i postało nowe danie.



Przepis własny.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 40 g mięsa z indyka (pierś albo udziec)
  • 2 łyżki suchego ryżu
Mięso z indyka pokroić na mniejsze kawałki, zalać niewielką ilością zimnej wody i zagotować. Wsypać ryż oraz startą na dużych oczkach marchewkę i gotować mieszając (i w razie potrzeby dolewając wodę)przez około 20 minut. Kiedy wszystkie składniki będą ugotowane, dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować jeszcze chwilę, aż jabłko zmięknie. Na koniec dodać 2 łyżeczki masła i wszystko zmiksować.

1 komentarz:


  1. prezentnaroczek
    2013/04/25 21:56:30
    zdrowo i smacznie, ale tylko dla dzieciaka :D
    Gość: Karolina, *.adsl.inetia.pl
    2014/06/26 18:04:05
    Witam,
    ugotowałam dziś polecanego przez Panią indyka i jestem bardzo zadowolona. Danie smakowało i mnie, i mojej córce. Dziękuję za fajny przepis.
    edyta_rosner
    2014/06/30 12:19:43
    Karolina bardzo się cieszę, że smakowało :)
    Gość: angie, *.threembb.co.uk
    2014/08/05 15:23:58
    Świetny przepis, moja córcia się zajadala. Zmodyfikowałam tylko troszkę dodając do przepisu słodkiego ziemniaka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń