Odkąd Michaś spróbował owocowego indyka - przepis tutaj,
bardziej od dań z samych warzyw smakują mu dania z dodatkiem owoców.
Dlatego zmodyfikowałam tamten przepis i postało nowe danie.
Przepis własny.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 40 g mięsa z indyka (pierś albo udziec)
- 2 łyżki suchego ryżu
Mięso z indyka pokroić na mniejsze
kawałki, zalać niewielką ilością zimnej wody i zagotować. Wsypać ryż
oraz startą na dużych oczkach marchewkę i gotować mieszając (i w razie
potrzeby dolewając wodę)przez około 20 minut. Kiedy wszystkie składniki
będą ugotowane, dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować jeszcze
chwilę, aż jabłko zmięknie. Na koniec dodać 2 łyżeczki masła i wszystko
zmiksować.
OdpowiedzUsuńprezentnaroczek
2013/04/25 21:56:30
zdrowo i smacznie, ale tylko dla dzieciaka :D
Gość: Karolina, *.adsl.inetia.pl
2014/06/26 18:04:05
Witam,
ugotowałam dziś polecanego przez Panią indyka i jestem bardzo zadowolona. Danie smakowało i mnie, i mojej córce. Dziękuję za fajny przepis.
edyta_rosner
2014/06/30 12:19:43
Karolina bardzo się cieszę, że smakowało :)
Gość: angie, *.threembb.co.uk
2014/08/05 15:23:58
Świetny przepis, moja córcia się zajadala. Zmodyfikowałam tylko troszkę dodając do przepisu słodkiego ziemniaka. Pozdrawiam :)