Są takie produkty, które zawsze
znajdują się w mojej lodówce. Są to mleko, ser żółty, jajka oraz
drożdże. Te ostatnie na stałe zagościły tam całkiem niedawno. A to
dlatego, że bardzo wciągnęło mnie pieczenie chlebów i bułeczek. Mam już
kilka zaległych przepisów na pieczywo, które czekają na swoją kolej.
Dzisiaj jednak pokażę coś bardzo aktualnego, czyli chlebek, który
właśnie się kończy.
Nieco ciężki, niezbyt puszysty, a raczej zbity, ale bardzo smakowity. Pachnący kminkiem i czarnuszką.
Opierałam się na przepisie z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk, ale sporo zmieniłam.
Składniki (na 2 małe bochenki):
- 500 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej (+4 ewentualnie 4 łyżki)
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 330 ml letniej wody (w oryginalnym przepisie było 400 ml)
- 200 g białego sera
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka ziaren czarnuszki
Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, na
środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką
cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami
tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
około 15 minut.
Dodać pokruszony ser, sól, kminek oraz
czarnuszkę i dolewając stopniowo letnią wodę wyrabiać ciasto (można
mikserem). Dodać tyle wody, żeby ciasto było gładkie i elastyczne,
ewentualnie dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę,
położyć w obsypanej mąką misce, przykryć czystą ściereczką i zostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie (lub gdy ciasto podwoi
swoją objętość) przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz
wyrobić. Podzielić na dwie równe części i z każdej uformować okrągły
bochenek. Każdy z nich obsypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić do
wyrośnięcia na 40-50 minut.
Wyrośnięte chlebki wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec przez około 50 minut.
Ostudzić na kratce.
Ostudzić na kratce.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2012/12/13 21:21:54
Uwielbiam wszystkie chleby z kminkiem:)
jolantaszyndlarewicz
2012/12/13 21:34:42
Uwielbiam domowy chlebuś:) Nie ma nic lepszego:) pozdrawiam
karmel-itka
2012/12/13 21:39:56
ale chleb! z prawdziwego zdarzenia! :]
kabamaiga
2012/12/13 21:48:36
Edysiu no to czas najwyższy na zakwas w tej lodówce :)
izaa_a
2012/12/14 07:11:48
chleb wyglada pierwsza klasa!!
alohaskarbie
2013/03/11 15:36:28
Chleb jest zawsze jedną z tych rzeczy, które chętnie pieke, ale od czasu do czasu. Tak raz na jakiś czas fajnie jest patrzeć jak nam wyrasta w piekarniku, i poczuć ten zapach roznoszący się po domu :)