czwartek, 13 grudnia 2012

Starodawny chlebek żytni

Są takie produkty, które zawsze znajdują się w mojej lodówce. Są to mleko, ser żółty, jajka oraz drożdże. Te ostatnie na stałe zagościły tam całkiem niedawno. A to dlatego, że bardzo wciągnęło mnie pieczenie chlebów i bułeczek. Mam już kilka zaległych przepisów na pieczywo, które czekają na swoją kolej. Dzisiaj jednak pokażę coś bardzo aktualnego, czyli chlebek, który właśnie się kończy.
Nieco ciężki, niezbyt puszysty, a raczej zbity, ale bardzo smakowity. Pachnący kminkiem i czarnuszką.


Opierałam się na przepisie z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk, ale sporo zmieniłam.

Składniki (na 2 małe bochenki):
  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki pszennej (+4 ewentualnie 4 łyżki)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 330 ml letniej wody (w oryginalnym przepisie było 400 ml)
  • 200 g białego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki

Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Dodać pokruszony ser, sól, kminek oraz czarnuszkę i dolewając stopniowo letnią wodę wyrabiać ciasto (można mikserem). Dodać tyle wody, żeby ciasto było gładkie i elastyczne, ewentualnie dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, położyć w obsypanej mąką misce, przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie (lub gdy ciasto podwoi swoją objętość) przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Podzielić na dwie równe części i z każdej uformować okrągły bochenek. Każdy z nich obsypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Wyrośnięte chlebki wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec przez około 50 minut.
Ostudzić na kratce.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2012/12/13 21:21:54
    Uwielbiam wszystkie chleby z kminkiem:)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/12/13 21:34:42
    Uwielbiam domowy chlebuś:) Nie ma nic lepszego:) pozdrawiam
    karmel-itka
    2012/12/13 21:39:56
    ale chleb! z prawdziwego zdarzenia! :]
    kabamaiga
    2012/12/13 21:48:36
    Edysiu no to czas najwyższy na zakwas w tej lodówce :)
    izaa_a
    2012/12/14 07:11:48
    chleb wyglada pierwsza klasa!!
    alohaskarbie
    2013/03/11 15:36:28
    Chleb jest zawsze jedną z tych rzeczy, które chętnie pieke, ale od czasu do czasu. Tak raz na jakiś czas fajnie jest patrzeć jak nam wyrasta w piekarniku, i poczuć ten zapach roznoszący się po domu :)

    OdpowiedzUsuń