poniedziałek, 17 grudnia 2012

Herbatniki z gryką

Według oryginalnego przepisu te ciastka powinny jeszcze być posypane brązowym cukrem, ale o tym zapomniałam. Piekłam je wieczorem, kiedy młodszy synek już spał, a starszy już w piżamie pomagał mi wałkować ciasto i wycinać ciastka. Ponieważ miejsca na blacie na książkę z przepisem już zabrakło, schowałam ją do szafki i to, że trzeba je jeszcze posypać cukrem zupełnie mi z głowy wyleciało. Ale ciastkom to wcale nie zaszkodziło, są wystarczająco słodkie. I pięknie pachną.



Przepis z książki "Smakowite prezenty" Sigrit Verbert.

Składniki (na około 30 herbatników):
  • 180 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 65 g cukru zwykłego
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 g cukru trzcinowego do posypania

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, wsypać obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Szybko wyrobić, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć ciastka o różnych kształtach.
Ułożyć na blasze, posypać brązowym cukrem.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st.C (moje piekły się 13 minut i były dobre).

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2012/12/17 11:58:34
    urocze ciasteczka :)
    Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/17 14:45:48
    Cudne! :-)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/12/17 18:12:29
    ależ narobis smakolykow na święta :) pozdowienia świąteczne :)
    jolantaszyndlarewicz
    2012/12/17 19:43:03
    Przepiękne zdjęcie zrobiłaś tym ciasteczkom:) .... musza smakowac wybornie:) pozdrawiam
    majanaboxing
    2012/12/18 22:43:20
    Ciekawe te herbatniki. :) Na pewno pysznie smakują.
    Gość: Ambasadorsmakow, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/31 20:12:13
    Polecam dodać konfitury do smaku. Np. z czarnej porzeczki firmy Cieslak, moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń