Według oryginalnego przepisu te
ciastka powinny jeszcze być posypane brązowym cukrem, ale o tym
zapomniałam. Piekłam je wieczorem, kiedy młodszy synek już spał, a
starszy już w piżamie pomagał mi wałkować ciasto i wycinać ciastka.
Ponieważ miejsca na blacie na książkę z przepisem już zabrakło,
schowałam ją do szafki i to, że trzeba je jeszcze posypać cukrem
zupełnie mi z głowy wyleciało. Ale ciastkom to wcale nie zaszkodziło, są
wystarczająco słodkie. I pięknie pachną.
Przepis z książki "Smakowite prezenty" Sigrit Verbert.
Składniki (na około 30 herbatników):
- 180 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 65 g cukru zwykłego
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 20 g cukru trzcinowego do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem
trzcinowym. Dodać jajko, wsypać obydwa rodzaje mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Szybko wyrobić, owinąć folią i
włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć ciastka o różnych kształtach.
Ułożyć na blasze, posypać brązowym cukrem.
Ułożyć na blasze, posypać brązowym cukrem.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st.C (moje piekły się 13 minut i były dobre).
OdpowiedzUsuńizaa_a
2012/12/17 11:58:34
urocze ciasteczka :)
Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/17 14:45:48
Cudne! :-)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2012/12/17 18:12:29
ależ narobis smakolykow na święta :) pozdowienia świąteczne :)
jolantaszyndlarewicz
2012/12/17 19:43:03
Przepiękne zdjęcie zrobiłaś tym ciasteczkom:) .... musza smakowac wybornie:) pozdrawiam
majanaboxing
2012/12/18 22:43:20
Ciekawe te herbatniki. :) Na pewno pysznie smakują.
Gość: Ambasadorsmakow, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/31 20:12:13
Polecam dodać konfitury do smaku. Np. z czarnej porzeczki firmy Cieslak, moje ulubione.