czwartek, 20 grudnia 2012

Kantyczka

Rok się kończy, więc nadchodzi czas podsumowań i zakańczania rozpoczętych spraw. Dlatego postanowiłam nadrobić wszelkie zaległości blogowe. Po sprawdzeniu dysku okazało się, że mam ponad 20 zdjęć do nie pokazanych jeszcze na blogu przepisów. Oczywiście, jak można było się tego spodziewać, do dwóch nie mam przepisów (przełożyłam gdzieś, nie wiem gdzie), kolejne dwa mi się nie podobają, a trzecie jest tak bardzo letnio-jesienne, że go w zimie na blogu nie pokażę ;)
Reszta zdjęć jak najbardziej do pokazania się nadaje, więc może cie się spodziewać, że przez najbliższy tydzień zasypię Was przepisami :)

Zaczynam od ciasta, w którym znajdziecie między innymi mak, dżem i polewę czekoladową, co sprawia, że i na świątecznym stole mogłoby się pojawić (zdjęcie ciasta zrobiłam.... 24.10.2011 r., więc już wiecie, jakie zaległości mam).
To takie ciasto-niespodzianka, bo za każdym razem nieco inaczej wygląda ;)



Przepis z mojego segregatora, spisany nie pamiętam skąd.
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g miękkiego masła
  • 8 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 300 g okrągłych biszkoptów
  • 2 słoiki dżemu morelowego lub malinowego

Masło utrzeć z cukrem, wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżki mąki odłożyć).
Z białek ubić sztywną pianę i za pomocą łyżki dokładnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Do I dodać kakao, do II suchy mak, a do III odłożone 2 łyżki mąki.
Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 40x25 cm, wykładać kolejno warstwy:

ciemne ciasto
biszkopty
dżem z pierwszego słoiczka
ciasto z makiem
biszkopty
dżem z drugiego słoiczka
jasne ciasto

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec aż wierzch się zarumieni, a brzegi ciasta zaczną odstawać od blachy (ok. 50-60 minut).

1 komentarz:


  1. Gość: andźka, *.nordeabank.pl
    2012/12/20 10:38:07
    Wygląda smacznie :)
    Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
    2012/12/20 11:16:39
    Ślicznie Ci wyszło to ciasto :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia
    jolantaszyndlarewicz
    2012/12/20 11:26:22
    Edytko uwielbiam kantyczkę:). Piekłam ją już wiele razy i jak do tej pory na blogu nie mam ...ale upiekę ją sobie po Świętach, bo narobiłaś mi na nią wielkiej ochoty:) Buziaczki i zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
    blenda2007
    2012/12/20 13:17:55
    tak bardzo apetyczne:)
    magda_msm
    2012/12/20 13:34:53
    Smacznie to wyglada:)
    Gość: lucynella, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/20 19:28:09
    wygląda pięknie!!
    Gość: qursant, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2012/12/21 10:21:31
    Nie chodzi tu u wygląd, lecz o smak. Gdyby to ciasto ciągle było takie same, to straciłoby coś ze swojej magiczności.
    izaa_a
    2012/12/21 11:30:20
    bardzo fajnie wyglada ;)))
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/12/22 19:35:32
    alez ciacho ..kusi...kusiiiii
    Gość: asialc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/22 20:06:27
    Wygląda rewelacyjnie, az zachciało mi się kawałeczek :-)
    kucharnia
    2012/12/23 21:34:34
    Edyto!
    Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrawiam!
    abbra
    2012/12/24 11:06:38
    Wesołych i spokojnych Świąt Ci życzę Edytko !!!
    janiolka
    2013/02/18 11:22:18
    mam podobne doświadczenia z zebranymi zdjęciami, jeśli od razu nie zapiszę przepisu w szkicach na blogu, to mam 99%, że gdzieś go wcisnę lub komuś podaruję nie zostawiając kopii ;)
    alohaskarbie
    2013/03/24 19:44:48
    Bardzo fajne ciasto :) Takie zaskakujące są najlepsze :)
    Gość: GOSIA, *.tel.tkb.net.pl
    2013/04/26 21:26:21
    Moze zdardzisz mi jak robisz polewę czekoladową
    edysia79
    2013/04/26 21:45:22
    Gosiu przepis na polewę jest tutaj:
    przystole.blox.pl/2008/10/Polewa-czekoladowa.html
    Gość: GOSIA, *.tel.tkb.net.pl
    2013/04/27 21:09:49
    Dzięki bardzo w pośpiechu nie zauważyłam odnośnika:) mam jeszcze pytanie, odnośnie czy ciasto nie wychodzi suche? bo biszkopty nie sa niczym nasączane :>
    Gość: z cukrem pudrem, *.opole.hypnet.pl
    2015/01/30 23:50:27
    ciasto pyszne i proste, to prawda, za każdym razem wychodzi inaczej :D, polecam :)

    OdpowiedzUsuń