sobota, 15 grudnia 2012

Wegetariańskie leczo z fasolą

Szybki, rozgrzewający zimowy obiad.
Smaczny i aromatyczny.
Jeśli jecie mięso, możecie dodać podsmażony wędzony boczek lub/i kiełbasę od razu, albo jeśli coś zostanie, to następnego dnia, dla odmiany :)


Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
  • puszka białej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
  • sól i pieprz

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w większą kostkę paprykę, podsmażyć. Posypać mieloną papryką, chwilę smażyć, dodać pomidory oraz fasolę z zalewą, przecier pomidorowy, oraz pozostałe przyprawy. Zalać bulionem.

Zagotować.
Wrzucić obrane, opłukane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki.
Dusić, aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Posypać natką.
Podawać gorące, najlepiej z pieczywem (ja smaruję pieczywo masłem).

1 komentarz:


  1. Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2012/12/15 16:39:55
    wygląda bardo apetycznie :)
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/15 17:35:49
    Prezentuje się znakomicie!:)
    fantazjemagdyk
    2012/12/15 19:09:23
    piękne kolorki :) z ogromną przyjemnością zasiadłabym z miską takiego leczo :)
    elunia_1
    2012/12/15 20:27:33
    Na ile osób jest ten przepis? pozdrawiam
    edysia79
    2012/12/15 22:54:42
    eluniu na 4 osoby, chociaż my w trójkę wszystko zjedliśmy :)
    izaa_a
    2012/12/16 14:45:41
    leczo bardzo lubię pod każdą postacią
    jolantaszyndlarewicz
    2012/12/17 19:40:10
    To ja poproszę w wersji wegetariańskiej:)
    sadlylady
    2012/12/17 19:47:15
    Mmm... Smaczniutko wygląda. Zrobiłabym, ale mi sie nie chce. :)
    martaskowronek26
    2015/08/12 12:28:13
    Świetny przepis na leczo :D Sama uwielbiam przygotowywać tą potrawę :)

    OdpowiedzUsuń