Szybki, rozgrzewający zimowy obiad.
Smaczny i aromatyczny.
Jeśli jecie mięso, możecie dodać podsmażony wędzony boczek lub/i kiełbasę od razu, albo jeśli coś zostanie, to następnego dnia, dla odmiany :)
Smaczny i aromatyczny.
Jeśli jecie mięso, możecie dodać podsmażony wędzony boczek lub/i kiełbasę od razu, albo jeśli coś zostanie, to następnego dnia, dla odmiany :)
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- puszka białej fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i
zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i
pokrojoną w większą kostkę paprykę, podsmażyć. Posypać mieloną papryką,
chwilę smażyć, dodać pomidory oraz fasolę z zalewą, przecier pomidorowy,
oraz pozostałe przyprawy. Zalać bulionem.
Zagotować.
Wrzucić obrane, opłukane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki.
Dusić, aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Posypać natką.
Posypać natką.
Podawać gorące, najlepiej z pieczywem (ja smaruję pieczywo masłem).
OdpowiedzUsuńGość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2012/12/15 16:39:55
wygląda bardo apetycznie :)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/15 17:35:49
Prezentuje się znakomicie!:)
fantazjemagdyk
2012/12/15 19:09:23
piękne kolorki :) z ogromną przyjemnością zasiadłabym z miską takiego leczo :)
elunia_1
2012/12/15 20:27:33
Na ile osób jest ten przepis? pozdrawiam
edysia79
2012/12/15 22:54:42
eluniu na 4 osoby, chociaż my w trójkę wszystko zjedliśmy :)
izaa_a
2012/12/16 14:45:41
leczo bardzo lubię pod każdą postacią
jolantaszyndlarewicz
2012/12/17 19:40:10
To ja poproszę w wersji wegetariańskiej:)
sadlylady
2012/12/17 19:47:15
Mmm... Smaczniutko wygląda. Zrobiłabym, ale mi sie nie chce. :)
martaskowronek26
2015/08/12 12:28:13
Świetny przepis na leczo :D Sama uwielbiam przygotowywać tą potrawę :)