Karnawał powoli się kończy, ale okazje
do podania szybkich przekąsek nadarzają się przez cały rok. Na przykład
wtedy, gdy w drodze z pracy do domu dowiadujemy się, że wybierają się do
nas niespodziewani goście. Wtedy potrzebny jest pomysł na coś, co da
się szybko przygotować i posmakuje każdemu. Na przykład takie kanapki. Z
tego, co zazwyczaj mamy w lodówce, ale podane w inny niż zwykle sposób.
Ich przygotowanie zajęło mi około 20 minut - w czasie gdy chleb się
zapiekał w piekarniku, wysmażyłam boczek i pokroiłam pozostałe
składniki. Potem pozostało już tylko ułożenie wszystkiego w efektowne
wieżyczki i przekąska była gotowa do podania.
A Wy macie swoje sposoby na dania które
można przygotować w 10, 15, czy 20 minut? Napiszcie o nich w
komentarzach. A jeśli wciąż szukacie, zajrzyjcie na stronę moje ciasto.pl, na której znajduje się więcej karnawałowych i szybkich przepisów.
Składniki (na 4 sztuki):
- 4 kromki chleba
- 60 g chudego wędzonego boczku
- kulka mozzarelli (100 g)
- 1 nieduży pomidor
- duży liść sałaty lodowej
- 4 płaskie łyżeczki majonezu
- ok. 15 g kostki do pieczenia Kasia
- pieprz grubo mielony
Z kromek chleba wykroić za pomocą
foremki o średnicy 6,5 cm osiem kółek. Każde posmarować Kasią i ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 190 st.C i zapiekać przez około 15 minut, lub
do chwili, kiedy chleb się ładnie zarumieni. Wyjąć blachę z piekarnika,
przestudzić.
W czasie, kiedy chleb się piecze pokroić
boczek na cienkie plasterki. Wysmażyć na chrupko na patelni bez
dodatkowego tłuszczu. Usmażony boczek wyjąć na papierowy ręcznik, żeby
osączyć go z tłuszczu.
Przygotowanie kanapek:
cztery krążki chleba posmarować majonezem, na nim ułożyć sałatę, boczek, a następnie po plasterku pomidora posypanego pieprzem i ewentualnie solą oraz mozzarelli. Przykryć pozostałymi krążkami chleba i całość spiąć wykałaczkami. Od razu podawać.
cztery krążki chleba posmarować majonezem, na nim ułożyć sałatę, boczek, a następnie po plasterku pomidora posypanego pieprzem i ewentualnie solą oraz mozzarelli. Przykryć pozostałymi krążkami chleba i całość spiąć wykałaczkami. Od razu podawać.
WPIS SPONSOROWANY
OdpowiedzUsuńGość: Kolizje Smakow, *.icpnet.pl
2014/02/27 15:46:55
Wyglądają bardzo apetycznie:)
jolantaszyndlarewicz
2014/03/04 18:59:30
Bardzo smakowite te wieżyczki:) pozdrowionka ślę:)