środa, 26 lutego 2014

Kanapki w grzankach

Karnawał powoli się kończy, ale okazje do podania szybkich przekąsek nadarzają się przez cały rok. Na przykład wtedy, gdy w drodze z pracy do domu dowiadujemy się, że wybierają się do nas niespodziewani goście. Wtedy potrzebny jest pomysł na coś, co da się szybko przygotować i posmakuje każdemu. Na przykład takie kanapki. Z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce, ale podane w inny niż zwykle sposób. Ich przygotowanie zajęło mi około 20 minut - w czasie gdy chleb się zapiekał w piekarniku, wysmażyłam boczek i pokroiłam pozostałe składniki. Potem pozostało już tylko ułożenie wszystkiego w efektowne wieżyczki i przekąska była gotowa do podania.
A Wy macie swoje sposoby na dania które można przygotować w 10, 15, czy 20 minut? Napiszcie o nich w komentarzach. A jeśli wciąż szukacie, zajrzyjcie na stronę moje ciasto.pl, na której znajduje się więcej karnawałowych i szybkich przepisów.


kanapki w grzankach2


Składniki (na 4 sztuki):
  • 4 kromki chleba
  • 60 g chudego wędzonego boczku
  • kulka mozzarelli (100 g)
  • 1 nieduży pomidor
  • duży liść sałaty lodowej
  • 4 płaskie łyżeczki majonezu
  • ok. 15 g kostki do pieczenia Kasia
  • pieprz grubo mielony
Z kromek chleba wykroić za pomocą foremki o średnicy 6,5 cm osiem kółek. Każde posmarować Kasią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i zapiekać przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy chleb się ładnie zarumieni. Wyjąć blachę z piekarnika, przestudzić.
W czasie, kiedy chleb się piecze pokroić boczek na cienkie plasterki. Wysmażyć na chrupko na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Usmażony boczek wyjąć na papierowy ręcznik, żeby osączyć go z tłuszczu.

Przygotowanie kanapek:
cztery krążki chleba posmarować majonezem, na nim ułożyć sałatę, boczek, a następnie po plasterku pomidora posypanego pieprzem i ewentualnie solą oraz mozzarelli. Przykryć pozostałymi krążkami chleba i całość spiąć wykałaczkami. Od razu podawać. 

kanapki w grzankach1

WPIS SPONSOROWANY

1 komentarz:


  1. Gość: Kolizje Smakow, *.icpnet.pl
    2014/02/27 15:46:55
    Wyglądają bardzo apetycznie:)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/04 18:59:30
    Bardzo smakowite te wieżyczki:) pozdrowionka ślę:)

    OdpowiedzUsuń