sobota, 1 lutego 2014

Placuszki jaglane z powidłami

Placki z kaszy jaglanej i ziemniaków, więc mogą je zjeść osoby na diecie bezglutenowej. Nie zawierają także jajek - zamiast nich rolę sklejającą całość pełnią ziemniaki. Zdrowe nie tylko dzięki kaszy, ale i sposobowi przygotowania - nie są smażone na tłuszczu, ale pieczone w piekarniku. Idealny sposób na zdrowe śniadanie lub kolację.
Placki nie są doprawiane na słodko, więc można je podać także ze słonymi dodatkami. Wybór wersji zależy od Was. U nas dzieci wolały na słodko, więc taką wersję dostały.

placuszki jaglane z powidłami

 Składniki (na 4 porcje):
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 duże ziemniaki
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe i cukier puder do posypania

Kaszę wsypać na gęste sitko. Przelać wrzątkiem, a potem kilkakrotnie przelać zimną wodą, żeby pozbyć się z kaszy goryczki. W garnku zagotować 300 ml wody, wsypać kaszę i gotować mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki, a potem pokroić i wymieszać z ciepłą kaszą. Dodać masło i sól, wymieszać i przecisnąć przez praskę, lub utłuc na jednolitą masę.
Z masy uformować nieduże kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą rozpłaszczyć dłonią na grubość około 0,5 cm. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 15-20 minut.
Gotowe placki posmarować powidłami i ewentualnie posypać cukrem pudrem. Można podawać je na ciepło, albo na zimno (chociaż smaczniejsze są ciepłe).

Przepis z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 6/2012.

1 komentarz:


  1. milk_chocolate84
    2014/02/01 22:00:56
    z pewnością spróbuję :) Zakupiłam ostatnio i kaszę i płatki jaglane, i na każdy nowy pomysł na wykorzystanie tych produktów jestem otwarta :)
    kabamaiga
    2014/02/01 23:04:05
    Dawno nie jedliśmy placuszków na śniadanie. a jaglanych to chyba jeszcze nigdy. Trzeba to nadrobić.
    ola7
    2014/02/02 09:37:06
    swietny przepis, staram sie nie jadac glutenu wiec sa dla mnie idealne:)
    majanaboxing
    2014/02/02 22:07:58
    Bardzo ciekawe placuszki. Wyglądają smakowicie Edysiu.:)
    Gość: agatask7@wp.pl, 46.7.134.*
    2014/02/07 00:07:16
    Boje sie ze placuszki nie beda sie chcialy odkleic od papieru Kiedys tak mialam zplacuszkami z cukini
    jolantaszyndlarewicz
    2014/02/13 10:36:02
    Pyszne i zdrowe:) ... ciekawe czy mój Olek by chciał je zjeść ... bo to niezwykle wybredna istota:)

    OdpowiedzUsuń