Danie warzywne, bardzo pikantne. W
oryginalnym przepisie były dwie ostre papryczki, ja dałam jedną malutką
(taką jak na zdjęciu), a i tak bardzo ostre wyszło. Według przepisu
Jamiego Olivera, z książki "15 minut w kuchni". Przepis nieco musiałam
zmienić, dostosowując do składników, które miałam w domu.
Przepis wybrany przez Karolinę w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i ze mną.
Dziewczyny dziękuję za kolejne smaczne spotkanie w kuchni :)
Dziewczyny dziękuję za kolejne smaczne spotkanie w kuchni :)
Składniki:
- 1 mała suszona papryczka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka suszonych liści kolendry
- oliwa z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- sól, pieprz
- ryż ugotowany na sypko
- gęsty jogurt naturalny do podania
Suszoną papryczkę przekroić na pół,
usunąć ziarenka, przełożyć do malaksera. Dodać obraną i pokrojoną w
ćwiartki czerwoną cebulę, wsypać wędzoną paprykę, kmin i kolendrę, dodać
obrane ząbki czosnku. Polać dwiema łyżkami oliwy i wszystko razem
zmiksować.
Otrzymaną masę przełożyć do rondla, wrzucić pokrojone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych, dodać osączoną i opłukaną ciecierzycę i fasolę. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać przecier i pomidory razem z zalewą. Dobrze wymieszać, dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze około 3 minuty.
Otrzymaną masę przełożyć do rondla, wrzucić pokrojone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych, dodać osączoną i opłukaną ciecierzycę i fasolę. Doprawić solą oraz pieprzem, wlać przecier i pomidory razem z zalewą. Dobrze wymieszać, dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze około 3 minuty.
Podawać z ryżem i kleksem jogurtu.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2014/02/13 10:51:43
Wy jak coś ugotujecie to zawsze jest pysznie:) Buziaki Edytko:)
kabamaiga
2014/02/13 16:11:58
Śliczne zdjęcia, ale już Ci to mówiłam :)