czwartek, 20 lutego 2014

Torcik marchewkowo-migdałowy z kremem cytrynowym

Młodszy synek i ja obchodzimy dziś urodziny. Skoro jest dwoje solenizantów, to i torty będą dwa (przynajmniej w tym roku). Jeden dzisiaj, bo zawsze piekę tort na dzień urodzin, a drugi na weekend, dla dziadków, którzy przyjadą z wizytą. Dzisiejszy tort jest bardziej dziecięcy, kolejny będzie dla dorosłych, bo z alkoholem.
Tort nie zwykły, bo chociaż ciasto jest biszkoptowe, to z dodatkiem mielonych migdałów i tartej marchewki. Dzięki temu tort jest delikatnie chrupiący i nie mdły. Nie za słodki, bo słodycz ciasta równoważy kwaskowy, cytrynowy krem. Całość jest miękka, lekka i puszysta. Smakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Bardzo polecam.
 torcik marchewkowo-migdałowy z kremem cytrynowym3

Przepis z gazetki "Ciasta i desery" nr 4/2010 podaję z małymi zmianami.
Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm)
na ciasto:
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią - przepis tutaj
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
na krem cytrynowy:
  • 100 ml soku z cytryny (z około 3-4 cytryn)
  • 150 g cukru kryształu
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
do posypania:
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie ciasta:
białka ubić ze szczyptą soli i wodą, zmniejszyć obroty miksera i powoli dosypywać cukier puder wymieszany z cukrem z wanilią. Następnie po jednym dodać żółtka, każde dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą. Wyłączyć mikser.
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką. Dodać mielone migdały oraz marchewkę i dobrze, ale delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysmarować dno i boki tłuszczem. Obsypać mąką. Wyłożyć przygotowane ciasto, wyrównać wierzch.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Ciasto wyjąć po około 15 minutach, a z formy wyjąć je dopiero kiedy ostygnie.

Przygotowanie kremu:
sok cytrynowy zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień. Wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, aż płyn uzyska konsystencję kisielu. Ostudzić mieszając od czasu do czasu.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru (jeśli wolicie kwaśniejszy krem, nie dodawajcie cukru pudru). Wyłączyć mikser i stopniowo wlewając zimny kisiel cytrynowy mieszać delikatnie rózgą, aż składniki dobrze się połączą.

Przygotowanie tortu:
ostudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty. Krem cytrynowy podzielić na trzy części. Blaty kolejno smarować kremem i układać jeden na drugim. Wierzch również posmarować kremem i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Gotowy tort włożyć do lodówki i chłodzić przez około 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

 torcik marchewkowo-migdałowy z kremem cytrynowym4

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/02/20 20:44:35
    Podeślesz mi kawałek? Bardzo ładnie proszę.
    Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
    2014/02/20 22:13:33
    Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i synka! Fajnie tak z Mamą obchodzić urodziny. Mój synek ma urodziny 2 tygodnie przed moimi ;)
    Tort wygląda cudnie i bardzo mnie zaintrgował. Z pewnością upiekę.
    amaranthrose
    2014/02/20 23:16:00
    Sto lat dla Ciebie i synka.
    A tort- pycha!
    gin86
    2014/02/21 10:31:37
    Wygląda pysznie :)
    Najlepsze życzenia dla solenizantów :)
    katalogerr
    2014/02/21 22:59:36
    Witam serdecznie! Genialny przepis! Na pewno sprawdzę sama. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego
    Gość: redmug, *.dynamic.chello.pl
    2014/02/22 12:30:38
    Nasza patera :)
    Torcik wyglada smakowicie, a nam do gustu przypadł jeszcze obrus!
    jolantaszyndlarewicz
    2014/02/22 19:18:32
    Mój Olek ma urodziny równo miesiąc przed moimi, więc jeden tort raczej odpada:). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Waszej Dwójeczki Edytko:) .... torcik bardzo mi sie podoba:) buziaki
    majanaboxing
    2014/02/22 21:57:23
    Cudowny torcik! Z pewnością pyszny.
    Wszystkiego najlepszego dla Was! :)
    edyta_rosner
    2014/02/24 16:59:14
    Dziękuję za życzenia :)
    wedith
    2014/02/25 23:22:46
    Pysznie wygląda ten torcik, do tego krem cytrynowy..... mmmmmmmm:)
    katalogerr
    2014/07/07 18:53:34
    Wspaniały torcik! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń