Młodszy synek i ja obchodzimy dziś
urodziny. Skoro jest dwoje solenizantów, to i torty będą dwa
(przynajmniej w tym roku). Jeden dzisiaj, bo zawsze piekę tort na dzień
urodzin, a drugi na weekend, dla dziadków, którzy przyjadą z wizytą.
Dzisiejszy tort jest bardziej dziecięcy, kolejny będzie dla dorosłych,
bo z alkoholem.
Tort nie zwykły, bo chociaż ciasto jest
biszkoptowe, to z dodatkiem mielonych migdałów i tartej marchewki.
Dzięki temu tort jest delikatnie chrupiący i nie mdły. Nie za słodki, bo
słodycz ciasta równoważy kwaskowy, cytrynowy krem. Całość jest miękka,
lekka i puszysta. Smakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Bardzo
polecam.
Przepis z gazetki "Ciasta i desery" nr 4/2010 podaję z małymi zmianami.
Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm)
na ciasto:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 4 łyżki zimnej wody
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią - przepis tutaj
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
na krem cytrynowy:
- 100 ml soku z cytryny (z około 3-4 cytryn)
- 150 g cukru kryształu
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
do posypania:
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie ciasta:
białka ubić ze szczyptą soli i wodą, zmniejszyć obroty miksera i powoli dosypywać cukier puder wymieszany z cukrem z wanilią. Następnie po jednym dodać żółtka, każde dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą. Wyłączyć mikser.
białka ubić ze szczyptą soli i wodą, zmniejszyć obroty miksera i powoli dosypywać cukier puder wymieszany z cukrem z wanilią. Następnie po jednym dodać żółtka, każde dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z pianą. Wyłączyć mikser.
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i delikatnie wymieszać
drewnianą łyżką lub łopatką. Dodać mielone migdały oraz marchewkę i
dobrze, ale delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie wysmarować dno i boki tłuszczem.
Obsypać mąką. Wyłożyć przygotowane ciasto, wyrównać wierzch.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Ciasto wyjąć po około 15 minutach, a z formy wyjąć je dopiero kiedy ostygnie.
Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Ciasto wyjąć po około 15 minutach, a z formy wyjąć je dopiero kiedy ostygnie.
Przygotowanie kremu:
sok cytrynowy zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień. Wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, aż płyn uzyska konsystencję kisielu. Ostudzić mieszając od czasu do czasu.
sok cytrynowy zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień. Wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, aż płyn uzyska konsystencję kisielu. Ostudzić mieszając od czasu do czasu.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1
łyżką cukru pudru (jeśli wolicie kwaśniejszy krem, nie dodawajcie cukru
pudru). Wyłączyć mikser i stopniowo wlewając zimny kisiel cytrynowy
mieszać delikatnie rózgą, aż składniki dobrze się połączą.
Przygotowanie tortu:
ostudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty. Krem cytrynowy podzielić na trzy części. Blaty kolejno smarować kremem i układać jeden na drugim. Wierzch również posmarować kremem i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
ostudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty. Krem cytrynowy podzielić na trzy części. Blaty kolejno smarować kremem i układać jeden na drugim. Wierzch również posmarować kremem i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Gotowy tort włożyć do lodówki i chłodzić przez około 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/02/20 20:44:35
Podeślesz mi kawałek? Bardzo ładnie proszę.
Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
2014/02/20 22:13:33
Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i synka! Fajnie tak z Mamą obchodzić urodziny. Mój synek ma urodziny 2 tygodnie przed moimi ;)
Tort wygląda cudnie i bardzo mnie zaintrgował. Z pewnością upiekę.
amaranthrose
2014/02/20 23:16:00
Sto lat dla Ciebie i synka.
A tort- pycha!
gin86
2014/02/21 10:31:37
Wygląda pysznie :)
Najlepsze życzenia dla solenizantów :)
katalogerr
2014/02/21 22:59:36
Witam serdecznie! Genialny przepis! Na pewno sprawdzę sama. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego
Gość: redmug, *.dynamic.chello.pl
2014/02/22 12:30:38
Nasza patera :)
Torcik wyglada smakowicie, a nam do gustu przypadł jeszcze obrus!
jolantaszyndlarewicz
2014/02/22 19:18:32
Mój Olek ma urodziny równo miesiąc przed moimi, więc jeden tort raczej odpada:). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Waszej Dwójeczki Edytko:) .... torcik bardzo mi sie podoba:) buziaki
majanaboxing
2014/02/22 21:57:23
Cudowny torcik! Z pewnością pyszny.
Wszystkiego najlepszego dla Was! :)
edyta_rosner
2014/02/24 16:59:14
Dziękuję za życzenia :)
wedith
2014/02/25 23:22:46
Pysznie wygląda ten torcik, do tego krem cytrynowy..... mmmmmmmm:)
katalogerr
2014/07/07 18:53:34
Wspaniały torcik! Pozdrawiam:)