poniedziałek, 3 lutego 2014

Rogaliki Solanki

Delikatnie słone rogaliki, które bardziej słone będą, jeśli z wierzchu zamiast sezamem, posypiecie je gruboziarnistą solą morską. Ja takiej soli nie miałam, więc posypałam je sezamem. Nie są to miękkie rogaliki, raczej twarde i chrupiące. Dlatego będą dobrym dodatkiem do sałatki  lub kremowej zupy.

rogaliki solanki

Składniki (na 16 małych rogalików):
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżek oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
  • sól morska, kminek lub sezam do posypania
  • 1 białko do posmarowania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Kiedy zaczyn podrośnie dodać sól oraz żółtko i zacząć miksowanie (lub wyrabianie ręczne). W czasie wyrabiania stopniowo dolewać letnie mleko i wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, pozostawić w misce i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek, który następnie należy pokroić na 8 trójkątów. Trójkąty posmarować olejem i zwinąć w rogaliki (proste lub lekko zaokrąglone jak u mnie). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać gruboziarnistą solą, kminkiem lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut, do lekkiego zarumienienia.

Przepis z forum cincin.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2014/02/03 19:29:52
    Takie rogaliki są bardzo dobre :)
    kabamaiga
    2014/02/03 20:54:29
    Cudne
    jolantaszyndlarewicz
    2014/02/13 10:40:20
    bardzo fajne:) ... i można pochrupać:)

    OdpowiedzUsuń