Delikatnie słone rogaliki, które
bardziej słone będą, jeśli z wierzchu zamiast sezamem, posypiecie je
gruboziarnistą solą morską. Ja takiej soli nie miałam, więc posypałam je
sezamem. Nie są to miękkie rogaliki, raczej twarde i chrupiące. Dlatego
będą dobrym dodatkiem do sałatki lub kremowej zupy.
Składniki (na 16 małych rogalików):
- 500 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżek oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
- sól morska, kminek lub sezam do posypania
- 1 białko do posmarowania
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać
niewielką ilością letniego mleka i palcami wyrobić zaczyn. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Kiedy zaczyn podrośnie dodać sól oraz
żółtko i zacząć miksowanie (lub wyrabianie ręczne). W czasie wyrabiania
stopniowo dolewać letnie mleko i wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne
ciasto. Uformować je w kulę, pozostawić w misce i ponownie odstawić do
wyrośnięcia na około godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie
części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek, który następnie
należy pokroić na 8 trójkątów. Trójkąty posmarować olejem i zwinąć w
rogaliki (proste lub lekko zaokrąglone jak u mnie). Ułożyć je na blasze
wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać gruboziarnistą solą, kminkiem lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut, do lekkiego zarumienienia.
Przepis z forum cincin.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2014/02/03 19:29:52
Takie rogaliki są bardzo dobre :)
kabamaiga
2014/02/03 20:54:29
Cudne
jolantaszyndlarewicz
2014/02/13 10:40:20
bardzo fajne:) ... i można pochrupać:)