Znów trochę zdrowia. Ciasteczka z mąki
razowej z sezamem, miodem i rodzynkami, czyli dużo dobrego zamknięte w
małych kuleczkach. Nie należy ich piec zbyt długo, bo będą twarde.
Idealnie upieczone powinny mieć z zewnątrz chrupiącą skorupkę, w środku
pozostać miękkie.
Składniki:
- 125 g masła
- 150 g płynnego miodu lub cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej razowej
- 2-3 łyżki mleka
- 80 g rodzynek
- 100 g sezamu
Miękkie masło utrzeć z miodem (lub
cukrem) i solą. Wbić jajko i zmiksować na gładką masę. Nadal miksując,
stopniowo dodawać mleko i mąkę, a na końcu dodać rodzynki i sezam.
Dobrze wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem lub matą do
pieczenia. Piec w 190 st.C przez 10-15 minut.
Przepis znaleziony na blogu Arabeska.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2014/02/02 22:36:46
Mniam, smaczne i zdrowe i do tego fajnie wyglądają :)
evenka-arabeska
2014/02/02 22:42:05
Jakie okrąglutkie Ci wyszły :-) Ja robiłam z cukrem, ale chyba muszę zrobić powtórkę z miodem, żeby porównać, czy bardzo się różnią smakiem.
Pozdrawiam !
ola7
2014/02/02 23:35:31
fajne:)
www.zdrowozyj.blox.pl
Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
2014/02/03 08:30:03
Mmmm... Samkowite i zdrowe. Uczynie przy najbliżeszj okazji :)
Pięknego tygodnia
jolantaszyndlarewicz
2014/02/13 10:36:53
Na pewno są pyszne:) Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem sezamu:)