niedziela, 2 lutego 2014

Razowe ciasteczka sezamowe z rodzynkami

Znów trochę zdrowia. Ciasteczka z mąki razowej z sezamem, miodem i rodzynkami, czyli dużo dobrego zamknięte w małych kuleczkach. Nie należy ich piec zbyt długo, bo będą twarde. Idealnie upieczone powinny mieć z zewnątrz chrupiącą skorupkę, w środku pozostać miękkie.

 razowe ciasteczka sezamowe z rodzynkami1

Składniki:
  • 125 g masła
  • 150 g płynnego miodu lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 2-3 łyżki mleka
  • 80 g rodzynek
  • 100 g sezamu
Miękkie masło utrzeć z miodem (lub cukrem) i solą. Wbić jajko i zmiksować na gładką masę. Nadal miksując, stopniowo dodawać mleko i mąkę, a na końcu dodać rodzynki i sezam. Dobrze wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piec w 190 st.C przez 10-15 minut.

Przepis znaleziony na blogu Arabeska.

 razowe ciasteczka sezamowe z rodzynkami2

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2014/02/02 22:36:46
    Mniam, smaczne i zdrowe i do tego fajnie wyglądają :)
    evenka-arabeska
    2014/02/02 22:42:05
    Jakie okrąglutkie Ci wyszły :-) Ja robiłam z cukrem, ale chyba muszę zrobić powtórkę z miodem, żeby porównać, czy bardzo się różnią smakiem.
    Pozdrawiam !
    ola7
    2014/02/02 23:35:31
    fajne:)
    www.zdrowozyj.blox.pl
    Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
    2014/02/03 08:30:03
    Mmmm... Samkowite i zdrowe. Uczynie przy najbliżeszj okazji :)
    Pięknego tygodnia
    jolantaszyndlarewicz
    2014/02/13 10:36:53
    Na pewno są pyszne:) Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem sezamu:)

    OdpowiedzUsuń