piątek, 28 lutego 2014

Pieczarki faszerowane szynką i serem

Lubię faszerowane pieczarki i właśnie zorientowałam się, że stanowczo za rzadko je przygotowuję. Trzeba będzie to nadrobić. Mam już nawet kilka pomysłów. Wbrew pozorom przygotowanie takiej potrawy nie potrzeba dużo czasu, bo około 30 minut, może ciut więcej, ale na pewno zdążylibyście ją przygotować, gdyby nagle swoją wizytę zapowiedzieli niespodziewani goście. Takie pieczarki dobrze sprawdzą się także w roli przystawki na przyjęciu karnawałowym, jeśli takie jeszcze planujecie.
Jeśli szukacie innych pomysłów na karnawałowe przekąski, zajrzyjcie na stronę moje ciasto.pl.

 pieczarki faszerowane szynką i serem1

Składniki:
  • 12 dużych pieczarek
  • 150 g szynki (np. polędwicy sopockiej lub ogonówki)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kostki do pieczenia Kasia
  • cząber,pieprz 
do posypania:
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka tartego żółtego sera

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Ogonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapelusze odłożyć.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na kostce do pieczenia Kasia. Dodać tarte pieczarki. Lekko posolić i smażyć, aż cały płyn odparuje. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w małą kostkę wędlinę. Wymieszać i całość lekko przestudzić (można wystawić na balkon, będzie szybciej). Dodać roztrzepane jajko, ser, natkę i przyprawy.Wymieszać.
Formę do zapiekania posmarować Kasią, ułożyć kapelusze pieczarek. Każdy napełnić "z górką" przygotowanym farszem. Posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 20-25 minut.
Podawać od razu.

pieczarki faszerowane szynką i serem2
WPIS SPONSOROWANY

1 komentarz:


  1. Gość: favcook, *.wroclaw.mm.pl
    2014/02/28 19:08:57
    Uwielbiam faszerowane pieczarki! :)
    izaa_a
    2014/02/28 19:57:34
    ale pysznie wygladają
    wiosenka27
    2014/02/28 20:32:47
    Świetna przystawka:)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/04 20:14:40
    Bardzo, bardzo apetyczne Edytko:)
    Gość: ivonar, *.u3d.net
    2016/07/21 21:08:08
    Właśnie jestem w trakcie szykowania niespodzianki dla męża. Farsz jest pycha. Całość będzie nie do pobicia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń