Lubię faszerowane pieczarki i właśnie
zorientowałam się, że stanowczo za rzadko je przygotowuję. Trzeba będzie
to nadrobić. Mam już nawet kilka pomysłów. Wbrew pozorom przygotowanie
takiej potrawy nie potrzeba dużo czasu, bo około 30 minut, może ciut
więcej, ale na pewno zdążylibyście ją przygotować, gdyby nagle swoją
wizytę zapowiedzieli niespodziewani goście. Takie pieczarki dobrze
sprawdzą się także w roli przystawki na przyjęciu karnawałowym, jeśli
takie jeszcze planujecie.
Jeśli szukacie innych pomysłów na karnawałowe przekąski, zajrzyjcie na stronę moje ciasto.pl.
Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- 150 g szynki (np. polędwicy sopockiej lub ogonówki)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki kostki do pieczenia Kasia
- cząber,pieprz
do posypania:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka tartego żółtego sera
Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Ogonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapelusze odłożyć.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na kostce do pieczenia Kasia. Dodać tarte pieczarki. Lekko posolić i smażyć, aż cały płyn odparuje. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w małą kostkę wędlinę. Wymieszać i całość lekko przestudzić (można wystawić na balkon, będzie szybciej). Dodać roztrzepane jajko, ser, natkę i przyprawy.Wymieszać.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na kostce do pieczenia Kasia. Dodać tarte pieczarki. Lekko posolić i smażyć, aż cały płyn odparuje. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w małą kostkę wędlinę. Wymieszać i całość lekko przestudzić (można wystawić na balkon, będzie szybciej). Dodać roztrzepane jajko, ser, natkę i przyprawy.Wymieszać.
Formę do zapiekania posmarować Kasią,
ułożyć kapelusze pieczarek. Każdy napełnić "z górką" przygotowanym
farszem. Posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 20-25 minut.
Podawać od razu.
Podawać od razu.
WPIS SPONSOROWANY
OdpowiedzUsuńGość: favcook, *.wroclaw.mm.pl
2014/02/28 19:08:57
Uwielbiam faszerowane pieczarki! :)
izaa_a
2014/02/28 19:57:34
ale pysznie wygladają
wiosenka27
2014/02/28 20:32:47
Świetna przystawka:)
jolantaszyndlarewicz
2014/03/04 20:14:40
Bardzo, bardzo apetyczne Edytko:)
Gość: ivonar, *.u3d.net
2016/07/21 21:08:08
Właśnie jestem w trakcie szykowania niespodzianki dla męża. Farsz jest pycha. Całość będzie nie do pobicia. Pozdrawiam.