Ciasto które ma w sobie to, co jesienią najlepsze - dynię i orzechy.
Do herbaty z cytryną idealne.
Do herbaty z cytryną idealne.
Składniki (na formę 24x24 cm):
- 2 szklanki dyni startej na dużych oczkach
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych
Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą
masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej, a potem po łyżce
dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.
Dodać tartą dynię i krótko zmiksować. Na końcu dodać orzechy i
wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2014/10/02 12:11:05
Robię podobne ciasto w domu, jak nie chce mi się robić puree ... jest pyszne:) .... z tym, że nie dodawałam orzechów:).
Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2014/10/02 17:49:45
wygląda bardzo apetycznie!
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/10/02 19:54:09
pyszne ciasto ,teraz trzeba na maksa wykorzystac sezon na dynie !!