W niedzielę mąż obchodził kolejne
urodziny. Zgodnie z naszą tradycją, na taką okazję upiekłam tort. Tym
razem postawiłam na taki "prawdziwy" tort, z kremem maślanym, chociaż
właściwie za takimi kremami nie przepadam. Jednak z własnoręcznie
zrobionym budyniem taki krem nie był wcale za tłusty, a słodycz ciasta i
kremu złamał dżem z czarnej porzeczki. Dżemem posmarowałam jeden blat,
ale można by też posmarować dwa blaty ciasta, byłoby jeszcze lepiej.
Tort bardzo polecam, bo wyszedł
doskonały. Przepyszny, nie przesadnie tłusty ani słodki, a do tego ładny
i wysoki. Jednym słowem wspaniały tort urodzinowy.
Składniki
na ciasto czekoladowe:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek gorącej wody
- 240 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 300 g cukru pudru
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
na masę kawowo-migdałową:
- 360 g masła w temperaturze pokojowej
- budyń:
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 6 łyżek mocnej kawy (zimnej) - migdały karmelizowane:
- 125 g płatków migdałowych
- 125 g cukru kryształu
- 3 łyżki zimnej wody
do nasączenia blatów:
- 200 ml mocnej kawy
- 50 ml wódki
dodatkowo:
- nieduży słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 125 g uprażonych płatków migdałowych do obsypania tortu
Przygotowanie ciasta:
czekoladę połamać na kawałki i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
czekoladę połamać na kawałki i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać 6 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę z 250 g
cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodać przestudzoną czekoladę, a potem
po jedynym żółtku. Następnie stopniowo dodawać na przemian mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz ekstrakt waniliowy i
jogurt.
W drugiej misce ubić białka na sztywną
pianę, dodać 50 g cukru pudru i jeszcze przez chwilę ubijać. Ubitą pianę
przełożyć do miski z czekoladowym ciastem i dokładnie, ale delikatnie
wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60-70 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto przekroić na cztery blaty.
Przygotowanie masy:
najpierw należy ugotować budyń.
Mleko z wanilią zagotować w rondelku. Żółtka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać gorące mleko. Zmiksowaną masę przelać do rondla i ciągle mieszając zagotować na małym ogniu (należy uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy masa zgęstnieje ostudzić ją pod przykryciem.
najpierw należy ugotować budyń.
Mleko z wanilią zagotować w rondelku. Żółtka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać gorące mleko. Zmiksowaną masę przelać do rondla i ciągle mieszając zagotować na małym ogniu (należy uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy masa zgęstnieje ostudzić ją pod przykryciem.
Przygotowanie karmelizowanych migdałów:
płatki migdałowe wsypać na patelnię i uprażyć mieszając od czasu do czasu bez dodatku tłuszczu.
Na patelnię wsypać cukier, dolać 3 łyżki
wody i podgrzewać potrząsając patelnią od czasu do czasu aż płyn
zgęstnieje i nabierze bursztynowej barwy. Do gotowego karmelu wsypać
prażone płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Przełożyć na papier i
zostawić do wystygnięcia. Gdy migdały wystygną połamać je na kawałki i
zmielić.
Masło zmiksować na puszysty krem i wciąż
ucierając po łyżce dodawać masę budyniową. Pod koniec ucierania wlać
kawę i wsypać mielone karmelizowane migdały.
Przygotowanie tortu:
każdy kolejny blat ciasta nasączyć kawą wymieszaną z wódką i smarować kremem. Trzeci z blatów po nasączeniu a przed nałożeniem kremu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch i boki tortu także posmarować kremem i obsypać oraz obłożyć płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu.
każdy kolejny blat ciasta nasączyć kawą wymieszaną z wódką i smarować kremem. Trzeci z blatów po nasączeniu a przed nałożeniem kremu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wierzch i boki tortu także posmarować kremem i obsypać oraz obłożyć płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu.
Gotowy tort włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Żeby tort lepiej się kroił należy go wyjąć z lodówki około 10 minut wcześniej.
Żeby tort lepiej się kroił należy go wyjąć z lodówki około 10 minut wcześniej.
Przepis z tej strony.
OdpowiedzUsuńGość: Maria, *.as13285.net
2014/10/14 17:44:08
Mniam, aż ślinka cieknie. Zazdroszczę temu Panu w szarej koszulce....
kabamaiga
2014/10/14 19:29:02
Edytko nie posłuchałaś mnie. Ja chcę inne zdjęcie ;) A tort pierwsza klasa. Najlepszego dla D.
Gość: foodmania, 78.10.80.*
2014/10/14 20:15:43
wygląda imponująco!
redhead93
2014/10/14 21:21:05
Ile pysznych warstw! O mniam :)
gin86
2014/10/14 22:30:07
Mmm, tort wygląda bajecznie :)
Najlepsze życzenia dla jubilata :)
jolantaszyndlarewicz
2014/10/17 12:58:08
Zawsze daję do tortów dżem z czarnej porzeczki, jest doskonały ..... a Panu Mężowi zazdroszczę .... zjadłabym choć kawałeczek:) buziaki Edytko:)
PS. Najlepszego dla Męża raz jeszcze:)