czwartek, 16 października 2014

Indyk zapiekany z cukinią, pomidorem i mozzarellą

Mój ulubiony typ obiadu, czyli mięso zapiekane z warzywami. Tym razem indyk z cukinią, pomidorami i mozzarellą na pomidorowym sosie. Wszystkie składniki pokrojone w plasterki i ułożone w formie do zapiekania utworzyły apetyczną rozetę. 






Składniki (na2-3 porcje):
  • 8 niewielkich plasterków fileta z indyka
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz i cukier
  • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

Pomidory z puszki zmiksować, wymieszać z octem balsamicznym i gotować przez 3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Fileciki z indyka usmażyć na oleju lub oliwie na złoty kolor, zdjąć z patelni i oprószyć solą oraz pieprzem. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmażyć pokrojoną w plasterki cukinię tak, żeby zmiękła (można smażyć porcjami tak, żeby wszystkie plasterki dobrze podsmażyły się z obydwu stron). Pod koniec smażenia dodać do cukinii drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i także pokroić w plastry.

Do naczynia do zapiekania o średnicy 20 cm wlać pomidorowy sos. Na nim układać formując rozetę, na przemian kawałki mięsa oraz plasterki cukinii, pomidora i mozzarelli. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10-15 minut.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/10/16 19:39:39
    Ja też bardzo lubię takie obiadki.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/10/17 12:58:59
    Świetny pomysł z tą rozetką, dzięki niej obiad nie dośc, że smaczny to i pysznie wygląda:)
    Gość: Anita, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/10/18 14:09:53
    wygląda troszkę jak ratatuj, ale pysznie! Sama sobie chyba zrobię.
    janiolka
    2014/10/21 10:33:25
    ależ to dekoracyjnie wygląda!!!
    dyrdymalki
    2014/10/29 16:23:12
    mniam, cudowny !!

    OdpowiedzUsuń