piątek, 3 października 2014

Pasta z jajek i pora

Dzisiaj piątek, więc zapraszam na kolejną odsłonę mojego cyklu z pastami kanapkowymi. Tym razem pasta doskonała na tę porę roku, bo z porem. Żeby złagodzić nieco jego ostrość, do pasty dodałam jajka i żółty ser. Kiedy mam ochotę na coś pikantnego przygotowuję sobie właśnie taką pastę.



Składniki:
  • 40 g zielonej części pora
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 60 g twardego żółtego sera
  • 60 g majonezu
  • sól i pieprz
Pora pokroić na cieniutkie paseczki, posolić i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie do miski z porem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ser żółty i jajka. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem.


Przepis z blogu ChilliBite.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2014/10/03 19:28:11
    Uwielbiam pasty do chleba:)
    kabamaiga
    2014/10/03 20:44:03
    Podziwiam Edytko. U mnie żaden cykl by nie wypadł, a u Ciebie taki smakowity powstaje.
    Gość: Jaga Mamadwojga, *.nat.rev.ndi.net.pl
    2014/10/03 20:47:40
    ooo a ja do tej pory robiłam pastę jajeczną w uboższej wersji, bo zamiast pora dawałam cebulkę lub szczypiorek i bez sera, ale Twoja wersja od razu podziałała na moją wyobraźnię i ślinianki ;)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2014/10/03 21:28:53
    robię pasty jajeczne w różnych odmianach i z róznymi dodatkami sa pyszne !
    majanaboxing
    2014/10/04 23:10:18
    Świetny pomysł. Fajna pasta, z pewnoscią by mi posmakowała. :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/10/10 06:56:52
    Ależ to musi smakowac:) .... już od tygodnia (odkąd wisi u mnie zakładka) mam na nią wielką ochotę:) tylko zapominam pora kupić:) ... buziaki
    Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
    2014/10/12 21:13:09
    zawsze robię ze szczypiorkiem ale pora uwielbiam więc przepis podłapuję z miłą chęcią, pozdrawiam :)
    ervisha
    2014/10/13 13:03:01
    Takie domowe pasty są najlepsze :)
    mopswkuchni
    2014/10/29 11:00:33
    Ta pasta (po tej z jajkiem i awokado) również trafia na listę rzeczy do zrobienia u mnie. Ja robię podobną ale z makrelą, nie żółtym serem.

    OdpowiedzUsuń