Dzisiaj piątek, więc zapraszam na
kolejną odsłonę mojego cyklu z pastami kanapkowymi. Tym razem pasta
doskonała na tę porę roku, bo z porem. Żeby złagodzić nieco jego
ostrość, do pasty dodałam jajka i żółty ser. Kiedy mam ochotę na coś
pikantnego przygotowuję sobie właśnie taką pastę.
Składniki:
- 40 g zielonej części pora
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 60 g twardego żółtego sera
- 60 g majonezu
- sól i pieprz
Pora pokroić na cieniutkie paseczki,
posolić i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie do miski z porem
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ser żółty i jajka. Całość wymieszać z
majonezem i doprawić do smaku pieprzem.
Przepis z blogu ChilliBite.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2014/10/03 19:28:11
Uwielbiam pasty do chleba:)
kabamaiga
2014/10/03 20:44:03
Podziwiam Edytko. U mnie żaden cykl by nie wypadł, a u Ciebie taki smakowity powstaje.
Gość: Jaga Mamadwojga, *.nat.rev.ndi.net.pl
2014/10/03 20:47:40
ooo a ja do tej pory robiłam pastę jajeczną w uboższej wersji, bo zamiast pora dawałam cebulkę lub szczypiorek i bez sera, ale Twoja wersja od razu podziałała na moją wyobraźnię i ślinianki ;)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/10/03 21:28:53
robię pasty jajeczne w różnych odmianach i z róznymi dodatkami sa pyszne !
majanaboxing
2014/10/04 23:10:18
Świetny pomysł. Fajna pasta, z pewnoscią by mi posmakowała. :)
jolantaszyndlarewicz
2014/10/10 06:56:52
Ależ to musi smakowac:) .... już od tygodnia (odkąd wisi u mnie zakładka) mam na nią wielką ochotę:) tylko zapominam pora kupić:) ... buziaki
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2014/10/12 21:13:09
zawsze robię ze szczypiorkiem ale pora uwielbiam więc przepis podłapuję z miłą chęcią, pozdrawiam :)
ervisha
2014/10/13 13:03:01
Takie domowe pasty są najlepsze :)
mopswkuchni
2014/10/29 11:00:33
Ta pasta (po tej z jajkiem i awokado) również trafia na listę rzeczy do zrobienia u mnie. Ja robię podobną ale z makrelą, nie żółtym serem.