Tym przepisem rozpoczynam kolejny blogowy cykl, czyli czwartki z kaszą. Nie wiem, czy pamiętacie, ale w 2010 roku poprowadziłam akcję pod hasłem "Jedzmy kaszę" - TUTAJ
znajdziecie link do jej podsumowania. Teraz postanowiłam sobie, że
przynajmniej raz w tygodniu będę mojej rodzinie podawała jakieś danie z
kaszy. O tym, że kasze jeść warto, nie trzeba chyba nikogo przekonywać.
Dlatego, żeby mieć jeszcze większą motywację by wywiązać się z
postanowienia rozpoczynam ten nowy "kaszowy" cykl. Mam nadzieję, że ten
pomysł Wam się spodoba i Wy też zaczniecie częściej jeść kaszę. Tym
bardziej, że okres jesieni i zimy sprzyja apetytowi na sycące dania, do
których doskonale pasują wszelkiego rodzaju kasze.
Składniki:
- 4 różnokolorowe papryki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 pieczarki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g kaszy gryczanej
- tymianek, sól i pieprz
- 4 plasterki żółtego sera
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na
patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać
czosnek i obrane oraz starte na dużych oczkach pieczarki. Kiedy płyn ze
smażonych pieczarek wyparuje dołożyć mięso i usmażyć od czasu do czasu
mieszając.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Wymieszać z usmażonym z pieczarkami i cebulą mięsem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Wymieszać z usmażonym z pieczarkami i cebulą mięsem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Przygotować papryki - z każdej odciąć
wierzch, ze środka wyjąć nasiona. Papryki lekko posolić w środku (ja tym
razem o tym zapomniałam) i nałożyć farsz dociskając go łyżką. Może
zostać lekka górka z farszu. Na wierzchu położyć po plasterku żółtego
sera, przykryć odciętymi wierzchami. Każdą paprykę posmarować z zewnątrz
olejem. Lekko natłuścić też formę do pieczenia.
Papryki ułożyć formie do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
Piec przez 50-60 minut.
Piec przez 50-60 minut.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/10/30 12:21:49
Powinnam się do Ciebie przyłączyć z tą kaszą.
edyta_rosner
2014/10/30 12:26:23
Karolina nie ma sprawy, zapraszam :)
Wiesz, że z Tobą zawsze chętnie gotuję ;)
wiosenka27
2014/10/30 14:37:22
U mnie ostatnio jaglana na topie chociaż lubię wszystkie:)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/10/30 18:15:52
wszystko co lubię:gryczana,mięsko i ..papryka:) super pyszne danie!!
jolantaszyndlarewicz
2014/11/02 09:48:21
Muszę w końcu i ja nadziać paprykę:) ... choć mój Połówek jakoś mało do tego przekonany:)