Danie z typu jednogarnkowych, czyli
moich ulubionych. Kawałki kurczaka pieczone z fasolą i boczkiem w
pomidorowym sosie. W smaku przypomina fasolkę po bretońsku, tyle, że z
dodatkiem kurczaka. Gotowe danie podałam z pieczywem.
Cassoulet robiłyśmy razem z Karoliną.
Zajrzycie na Jej blog i zobaczcie, jak inaczej może wyglądać danie
przygotowane z jednego przepisu w dwóch różnych kuchniach. Właśnie za to
lubię takie wspólne gotowanie na odległość - przepis ten sam, a efekty
mogą być różne, choć tak samo smaczne :)
Składniki:
- 1 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałek)
- 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 2 puszki białej fasoli (ok. 800 ml)
- 50 g chudego wędzonego boczku
- 500 g marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 500 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, słodka mielona papryka
Mięso opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i
pieprzem, podsmażyć na oleju w brytfannie. Podsmażonego kurczaka wyjąć, a
na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, plasterki
marchewki, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać przecier
pomidorowy oraz 500 ml wody i zagotować. Doprawić solą, pieprzem,
cukrem i papryką. Dołożyć kurczaka i fasolę. Brytfannę przykryć i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Zapiekać przez około 60
minut. Gotowe danie można jeszcze doprawić w razie potrzeby.
Podawać na gorąco, posypane pietruszką, ze świeżym pieczywem.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2015/02/16 12:02:15
Edytko Wy to zawsze wynajdziecie coś ciekawego .... lubię Wasze wspólne gotowanie .... a danie wygląda bardzo ciekawie:)
kabamaiga
2015/02/16 19:35:36
Twoje wygląda obłędnie. Dziękuję za taki pyszny przepis.