Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek
dla zabieganych - lany chrust. Chociaż nazwa sugeruje duże podobieństwo
do faworków, czy inaczej chrustu, ja się tego nie dopatrzyłam. Faworki
są bardziej kruche i delikatne. Według mnie jedyne, co je łączy, to
nazwa i smażenie w oleju. W przyszłym roku na pewno zrobię chrust
tradycyjny, a teraz pozostaję przy tej wersji. Dzieciom bardzo smakuje,
mojej mamie też, a i ja sama przy kawie czy herbacie po niego sięgam.
Jeśli więc nie macie czasu na
zagniatanie ciasta, wykrawanie i zawijanie faworków, albo po prostu tego
nie lubicie, spróbujcie tej wersji, a może Wam zasmakuje.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 łyżka wódki
- szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem z wanilią do białości. Dodać mąkę, mleko oraz wódkę i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Przełożyć ją do utartej masy i wymieszać łyżką.
Tak przygotowaną masę przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką z małym otworem.
W głębokim garnku mocno rozgrzać olej i
wlewać masę wyciskając różne kształty. Porcjami smażyć ciastka na złoty
kolor. Usmażone ciastka przekładać na talerz wyłożony papierowym
ręcznikiem żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2015/02/10 17:44:20
świetny pomysł
Gość: Pani M, *.icpnet.pl
2015/02/10 20:39:54
Ale ładnie wyglądaja. I pewnie tak też smakują.
Gość: , *.static.ip.netia.com.pl
2015/02/11 10:52:00
Na pewno wypróbuję :D
jolantaszyndlarewicz
2015/02/13 17:20:47
Fajne zakrętaski Edytko:)