Patrząc na te wypieki można pomyśleć:
"jaki chleb? przecież tutaj chleba nie widać". Jest to jednak chleb
drożdżowy z dodatkiem dwóch serów i ostrej papryki. Dzięki kształtowi
liścia chleb jest chrupiący i nadaje się do jedzenia rękami, po prostu
odrywa się kawałki. Najlepszy jest zaraz po upieczeniu, oczywiście jak
tylko przestygnie. Wtedy nie potrzebuje już żadnych dodatków, chociaż z
masłem smakuje wybornie. Do podjadania przy piwie też by się nadał.
Chleb tak nam posmakował, że jeśli będziemy wybierać się w jakąś dalszą podróż, to na pewno upiekę taki na drogę.
Przepis do wspólnego pieczenia wybrała Karolina, za co bardzo Jej dziękuję, bo jest to przepis z gatunku tych, które zostają z nami na długo albo i na zawsze :)
Składniki (na dwa chleby):
- 15 g drożdży świeżych
- 15 g miodu
- 310 ml letniej wody
- 500 g mąki pszennej
- 15 g soli
- 75 g kremowego twarogu
- 75 g tartego twardego żółtego sera (w oryginale Parmezan)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2-3 suszone małe ostre papryczki chili (roztarte bez nasion)
Drożdże i miód rozpuścić w połowie wody. W misce lub na stolnicy usypać górkę z mąki wymieszanej z solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże z miodem. Zacząć wyrabianie powoli dolewając pozostałą wodę (można wyrabiać ręcznie, ja wyrabiałam za pomocą miksera). W połowie wyrabiania dodać pozostałe składniki. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować je w kulę, oprószyć mąką i lekko naciąć. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przycisnąć ręką, żeby
je odgazować i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt
trójkąta. Każdy trójkąt ułożyć na blasze do pieczenia i naciąć w 5-6
miejscach. Ciasto lekko rozciągnąć przy nacięciach tworząc kształt
liścia. Chleb jest duży, jeden zajmuje całą blachę. Przykryć i odstawić
do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę do przestygnięcia.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2015/02/03 10:46:46
Dziękuję Edytko za kolejne spotkanie.
Gość: Pani M, *.icpnet.pl
2015/02/03 17:58:03
Mniammmmm!!!! Do tego pyszna pasta!
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2015/02/03 21:12:12
już na FB podziwiałam Wasze chlebki-cudnie wyglądają :) pozdowionka
jolantaszyndlarewicz
2015/02/04 10:45:41
Piękne te chlebki:) Wy to zawsze wybierzecie coś smakowitego:) ....
majanaboxing
2015/02/04 23:07:10
Znakomicie wygląda. !
Pozdrowienia :)