poniedziałek, 9 lutego 2015

Pączki serowe z jabłkiem

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek i rozpusta w postaci pączków, faworków, oponek  czy róż karnawałowych i innych słodkości smażonych słodkości. Zbiór przepisów na ten dzień znajdziecie TUTAJ. Jeśli jednak nie chcecie spędzić za dużo czasu w kuchni ale wolicie zjeść coś zrobionego samodzielnie a nie kupionego to polecam Wam ekspresowe do przygotowania, bez zagniatania ciasta i wyrastania małe pączki z twarogu. Zamiast konfitury w środku mają kawałek jabłka.
Przepis z blogu Wypieki z pasją. W oryginale były jeszcze obtoczone w cukrze lub oblane lukrem, ale i bez tych dodatków były wystarczająco słodkie, więc tylko delikatnie oprószyłam je cukrem pudrem.




Składniki (na około 20 sztuk):
  • 150 g białego sera półtłustego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mąki pszennej
do nadziania:

Jabłko obrać, pokroić w gruszą kostkę, wymieszać z ekstraktem i cynamonem.
Ser przecisnąć przez praskę, utrzeć przy pomocy drewnianej łyżki z cukrem, śmietaną i ekstraktem, a następnie dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dobrze wymieszać. Masa powinna być tak gęsta, żeby dało się z niej uformować kulki, ale nie niezbyt twarda.
Dłonie natrzeć olejem i formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej wcisnąć kawałek jabłka, dokładnie zalepić.
W głębokim garnku dobrze rozgrzać olej i porcjami wrzucać kulki z ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron (pączki zazwyczaj same obracają się na drugą stronę). Kiedy będą mocno rumiane wyjąć z tłuszczu i ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Odsączone z nadmiaru tłuszczu pączki ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:


  1. Gość: Pani M, *.icpnet.pl
    2015/02/09 15:51:59
    Bardzo lubię pączki. Najbardziej takie jeszcze ciepłe z rozpływającym się lukrem...
    milk_chocolate84
    2015/02/09 21:25:09
    Edysiu, i ja je uwielbiam! Smażyłam je już wiele razy i zawsze się nimi zachwycam :) Cieszę się że i Tobie posmakowały :)
    jolantaszyndlarewicz
    2015/02/10 14:09:31
    Takich z jabłuszkiem to ja jeszcze nie robiłam:) Świetny pomysł:) ... ja w tym roku mam zamówienie na faworki, choć zapewne na kilku paczkach dla Smerfików się nie obejdzie:)

    OdpowiedzUsuń