Wielkimi krokami zbliża się Tłusty
Czwartek i rozpusta w postaci pączków, faworków, oponek czy róż
karnawałowych i innych słodkości smażonych słodkości. Zbiór przepisów na
ten dzień znajdziecie TUTAJ.
Jeśli jednak nie chcecie spędzić za dużo czasu w kuchni ale wolicie
zjeść coś zrobionego samodzielnie a nie kupionego to polecam Wam
ekspresowe do przygotowania, bez zagniatania ciasta i wyrastania małe
pączki z twarogu. Zamiast konfitury w środku mają kawałek jabłka.
Przepis z blogu Wypieki z pasją.
W oryginale były jeszcze obtoczone w cukrze lub oblane lukrem, ale i
bez tych dodatków były wystarczająco słodkie, więc tylko delikatnie
oprószyłam je cukrem pudrem.
Składniki (na około 20 sztuk):
- 150 g białego sera półtłustego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka mąki pszennej
do nadziania:
- 1 nieduże jabłko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
Jabłko obrać, pokroić w gruszą kostkę, wymieszać z ekstraktem i cynamonem.
Ser przecisnąć przez praskę, utrzeć przy
pomocy drewnianej łyżki z cukrem, śmietaną i ekstraktem, a następnie
dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dobrze wymieszać. Masa
powinna być tak gęsta, żeby dało się z niej uformować kulki, ale nie
niezbyt twarda.
Dłonie natrzeć olejem i formować z
ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej wcisnąć kawałek
jabłka, dokładnie zalepić.
W głębokim garnku dobrze rozgrzać olej i
porcjami wrzucać kulki z ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron (pączki
zazwyczaj same obracają się na drugą stronę). Kiedy będą mocno rumiane
wyjąć z tłuszczu i ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu pączki ułożyć na talerzu i posypać cukrem
pudrem.
OdpowiedzUsuńGość: Pani M, *.icpnet.pl
2015/02/09 15:51:59
Bardzo lubię pączki. Najbardziej takie jeszcze ciepłe z rozpływającym się lukrem...
milk_chocolate84
2015/02/09 21:25:09
Edysiu, i ja je uwielbiam! Smażyłam je już wiele razy i zawsze się nimi zachwycam :) Cieszę się że i Tobie posmakowały :)
jolantaszyndlarewicz
2015/02/10 14:09:31
Takich z jabłuszkiem to ja jeszcze nie robiłam:) Świetny pomysł:) ... ja w tym roku mam zamówienie na faworki, choć zapewne na kilku paczkach dla Smerfików się nie obejdzie:)