Kremowa, słodko-kwaśna pasta ze
słonecznika do smarowania pieczywa. Bardzo smakowała dzieciom, nawet
Starszak, który bywa wybredny zjadał ze smakiem kromki chleba nią
posmarowane.
Przepis Olgi Smile podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 150 g pestek słonecznika łuskanych
- 125 ml soku lub przecieru pomidorowego (u mnie sok)
- 80 g koncentratu pomidorowego (w oryginale 120 g)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- pieprz biały mielony
- 2 łyżki oleju ze słonecznika lub oliwy
Pestki słonecznika przepłukać, zalać zimną przegotowaną wodą i odstawić na trzy godziny. Odsączyć na sicie i razem z pozostałymi składnikami umieścić w misce blendera. Zmiksować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Gotową pastą smarować pieczywo. Przechowywać w lodówce.
OdpowiedzUsuńolciaky
2015/02/13 14:25:54
Bardzo lubię! :)
wedelka
2015/02/13 15:48:34
Ciekawa :)
jolantaszyndlarewicz
2015/02/13 17:22:35
Bardzo fajna pasta o przyjemnym kolorze:)
Gość: Pani M., *.icpnet.pl
2015/02/13 20:51:54
Świetna pasta, cos ciekawego.