wtorek, 24 lutego 2015

Ciasto balowe

Po zrobieniu pastelowego tortu urodzinowego zostały mi żółtka. Białka jajek można zamrozić i wykorzystać później, ale żółtka musiałam zużyć od razu. Zrobiłam więc ciasto balowe z kremem na bazie domowego budyniu na żółtkach według tego przepisu. Ciasto bardzo dobre, ale też bardzo słodkie. Nawet Starszak, który przepada za słodyczami poległ i zjadł jedynie pół kawałka. Ale z kawą czy herbatą bez cukru lub lampką wina smakuje wyśmienicie. W końcu od czasu do czasu lub przy okazji takiej jak urodziny, tym bardziej podwójne, można się zasłodzić. Ewentualnie zawsze można zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta. Zrobić go warto, bo poza tym, że jest dobre, to efektownie wygląda i robi wrażenie na gościach.




Składniki (na blachę 32 x 24 cm)
na biszkopt:
  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę budyniową:
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru zwykłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
do nasączenia:
  • ok. 1 szklanki soku pomarańczowego
dodatkowo do przełożenia:
  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników
  • niecałe 100g krakersów
  • 500ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 100 g białej czekolady startej na dużych oczkach

Przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, każde dodając dopiero kiedy poprzednie będzie dobrze wymieszane z masą. Wyłączyć mikser i do masy wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką do ciasta.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.

Przygotowanie masy budyniowej:
1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem (od czasu do czasu przemieszać). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Przygotowanie ciasta:
jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową soku pomarańczowego. Nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go resztą soku. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc (im dłużej się chłodzi, tym lepiej smakuje).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz