środa, 25 lutego 2015

Mus czekoladowy z awokado

Awokado to bardzo uniwersalny owoc i chociaż najczęściej dodawany jest do dań słonych (np. sałatki czy pasty do pieczywa), to dobrze smakuje też w deserach. I jeśli ktoś za smakiem awokado nie przepada, to po zjedzeniu takiego musu z czekoladą na pewno się przekona.



Kubeczki ze sklepu Westwing Home and Living

Składniki (na 2-3 nieduże porcje):
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki. Umieścić w misce blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować dokładnie na gładki mus. Przełożyć do pojemników w którym mus zostanie podany i wstawić do lodówki, żeby się schłodził.
Podawać z sezonowymi owocami, u mnie mandarynki, ale w lecie mogą to być też truskawki, maliny czy jagody.

1 komentarz:


  1. kasia.koczwara
    2015/02/25 14:54:12
    Widywalam, poczytywalam i slyszalam o takim cudzie, ale jakos nie mialam odwagi wyprobowac...
    Czas to zmienic?
    :)
    Gość: foodmania, *.static.korbank.pl
    2015/02/25 17:57:40
    cudowny, zdrowy mus!
    jolantaszyndlarewicz
    2015/02/27 15:07:44
    Przepięknie wygląda ... w życiu bym nie powiedziała, że wyczarowałaś ten mus z awokado:). Buziaki
    Gość: migotka21, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/02/27 22:08:10
    Jadłam wczoraj prawie taki i był pyszny. Niestety już w trakcie robienia okazało się, że z mlekiem jest coś nie tak. No to dodałam ciut soku z cytryny. Smak się oczywiście zmienił, ale i tak było dobre. Następnym razem zrobię wersję bez zmian. Awokado już dojrzewa.

    OdpowiedzUsuń