sobota, 16 stycznia 2016

Burger z kotletem serowym

Skoro już upiekłam pszenno-orkiszowe bułki do burgerów, to trzeba było je odpowiednio spożytkować. Tym razem do środka oprócz mięsa i dodatków trafił kotlet serowy. Od dziecka uwielbiam taki panierowany, smażony ser. Zazwyczaj zjadam go z pomidorem posypanym cebulą, ale o tej porze roku pomidory nie smakują tak jak powinny, więc serowy kotlet znalazł swoje miejsce właśnie w burgerze.  Tak nadziane burgery są bardzo sycące. Wystarczył mi jeden, żeby czuła się bardzo najedzona.






Składniki:
  • pszenno-orkiszowe bułki do burgerów z tego przepisu
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 250 g okrągłego sera żółtego
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • liście sałaty
  • ogórek kiszony
  • cebula
na sos:
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 1 roztrzepanym jajkiem, uformować nieduże okrągłe, płaskie kotlety i usmażyć je na oleju.
Ser żółty pokroić na tyle plastrów ile będzie burgerów. Panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Od razu po usmażeniu mięsa i sera składać burgery: bułki przeciąć na pół, smarować sosem przygotowanym z podanych składników, na spodzie ułożyć sałatę, kotlet serowy, mięso, polać sosem, posypać ogórkiem pokrojonym w cienkie plasterki i posiekaną cebulą. Przykryć drugą połówką bułki i od razu podawać.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2016/01/16 18:26:54
    Edytko Ty wiesz, ze ja nigdy nie jadłam takiego panierowanego sera (no poza smakolykiem jedzonym w Czechach:)) .... koniecznie musze spróbować:).

    OdpowiedzUsuń