piątek, 8 stycznia 2016

Chleb pszenno-żytni z dynią

Moje dynie jeszcze czekają na wykorzystanie. Chyba czas już najwyższy, by przerobić je na coś dobrego. Na przykład taki chleb. Pszenno-żytni, na zakwasie, z dodatkiem puree i pestek z dyni. Bardzo smaczny, a świeżo upieczony i ostudzony najbardziej smakował nam z samym masłem. Żadnych innych dodatków nie potrzebował. Taki jest dobry.
Przepis Arabeski.





Składniki (na formę 30x11 cm)
na zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g mąki pszennej (typ 650)
  • 125 g mąki żytniej razowej
  • 250 g wody w temperaturze pokojowej
Składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 8-12 godzin.
Po tym czasie przygotować ciasto chlebowe dodając do zaczynu:
  • 200 g gęstego puree dyniowego
  • 200 g mąki pszennej typu 650
  • 170 g mąki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 170 g wody
  • 50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania

Wyrośnięty zaczyn wymieszać z podanymi składnikami drewnianą łyżką lub mikserem na pierwszym biegu niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut, a następnie przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Powierzchnię chleba wyrównać mokrą ręką i posypać pestkami dyni lekko je przyciskając do wierzchu ciasta. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto powinno podrosnąć do brzegów formy).
Formę z wyrośniętym chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stC i piec przez 20 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb ostudzić na kratce.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2016/01/08 18:20:25
    Smakowity chlebek Edysiu. W ogóle bardzo lubię pieczywo z dynią. :)
    jolantaszyndlarewicz
    2016/01/09 08:04:55
    Edytko nie piekłam jeszcze chyba chlebka z dynią ( w sensie z puree) .... ma piękny kolor:) ... i jak tylko przerobie ostatnią dynie na puree, na pewno coś z nim wykombinuję. Pozdrowionka:)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2016/01/09 14:58:30
    powoli ucze sie piec chleby,Twoj bardzo przypadł mi do gustu ..piekny!
    ewa-r
    2016/01/09 18:11:55
    mam zamrożone puree z dyni , już wiem jak je wykorzystam :). Piękny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń