Moje dynie jeszcze czekają na
wykorzystanie. Chyba czas już najwyższy, by przerobić je na coś dobrego.
Na przykład taki chleb. Pszenno-żytni, na zakwasie, z dodatkiem puree i
pestek z dyni. Bardzo smaczny, a świeżo upieczony i ostudzony
najbardziej smakował nam z samym masłem. Żadnych innych dodatków nie
potrzebował. Taki jest dobry.
Przepis Arabeski.
Składniki (na formę 30x11 cm)
na zaczyn:
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 125 g mąki pszennej (typ 650)
- 125 g mąki żytniej razowej
- 250 g wody w temperaturze pokojowej
Składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 8-12 godzin.
Po tym czasie przygotować ciasto chlebowe dodając do zaczynu:
- 200 g gęstego puree dyniowego
- 200 g mąki pszennej typu 650
- 170 g mąki żytniej razowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 170 g wody
- 50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania
Wyrośnięty zaczyn wymieszać z podanymi
składnikami drewnianą łyżką lub mikserem na pierwszym biegu niezbyt
długo, tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć czystą
ściereczką i odstawić na 15 minut, a następnie przełożyć do
natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Powierzchnię chleba wyrównać mokrą ręką i posypać pestkami dyni lekko je przyciskając do wierzchu ciasta. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto powinno podrosnąć do brzegów formy).
Powierzchnię chleba wyrównać mokrą ręką i posypać pestkami dyni lekko je przyciskając do wierzchu ciasta. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto powinno podrosnąć do brzegów formy).
Formę z wyrośniętym chlebem wstawić do
piekarnika nagrzanego do 220 stC i piec przez 20 minut, a potem
zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec przez kolejne 15-20 minut.
Upieczony chleb ostudzić na kratce.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2016/01/08 18:20:25
Smakowity chlebek Edysiu. W ogóle bardzo lubię pieczywo z dynią. :)
jolantaszyndlarewicz
2016/01/09 08:04:55
Edytko nie piekłam jeszcze chyba chlebka z dynią ( w sensie z puree) .... ma piękny kolor:) ... i jak tylko przerobie ostatnią dynie na puree, na pewno coś z nim wykombinuję. Pozdrowionka:)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2016/01/09 14:58:30
powoli ucze sie piec chleby,Twoj bardzo przypadł mi do gustu ..piekny!
ewa-r
2016/01/09 18:11:55
mam zamrożone puree z dyni , już wiem jak je wykorzystam :). Piękny chlebek :)