sobota, 2 stycznia 2016

Ciasto serowo-makowe

Pozostaję jeszcze w klimatach świąteczno-noworocznych i prezentuję ciasto które składa się właściwie z maku i sera. Nie ma w nim warstwy typowego ciasta, ani ucieranego, ani kruchego. I chociaż na to nie wygląda, nie jest bardzo pracochłonne. Polecam nie tylko na Boże Narodzenie. Przepis znalazłam na blogu Eksplozja Smaku.





Składniki (na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)
warstwa makowa:
  • 800 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
warstwa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie lub z wiaderka
  • 4 białka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Masę makową wymieszać łyżką z żółtkami, stopioną w kąpieli wodnej czekoladą, mąką ziemniaczaną i skórką pomarańczową. Połowę masy makowej wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po wstawieniu do piekarnika formy z ciastem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec około 15-18 minut (do czasu, kiedy masa przestanie być mokra).
W tym czasie twaróg utrzeć z białkami jajek, ekstraktem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Wyjąć z piekarnika podpieczony spód makowy i wyłożyć na niego połowę masy serowej. wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Po tym czasie ponownie wyjąć formę z piekarnika i delikatnie rozsmarować resztę masy makowej. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na następne 15 minut. Potem znów wyjąć formę z piekarnika i na wierzchu rozsmarować drugą część masy serowej. Znów piec przez około 15 minut, aż wierzch masy zastygnie.
Po upieczeniu ciasto studzić w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut, potem wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimny sernik polać polewą przygotowaną z czekolady roztopionej z masłem w kąpieli wodnej. wierzch ciasta udekorować posypką lu posiekanymi orzechami.
Ciasto przechowywać w lodówce.

1 komentarz:


  1. ewa-r
    2016/01/03 21:01:44
    mmm, wygląda bardzo apetycznie :)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2016/01/05 15:30:40
    Lubie to ciacho , takie 2 w 1 i jakie pyszne!!
    majanaboxing
    2016/01/08 18:21:41
    Serowo -makowe jest pyszne! Robiłam kilka razy podobne, zawsze wszystkim smakowało :)
    jolantaszyndlarewicz
    2016/01/09 07:57:57
    Bardzo mi się podoba ... i fajnie, ze nie ma w nim ciasta:)

    OdpowiedzUsuń