piątek, 15 stycznia 2016

Pszenno-orkiszowe bułki do burgerów

Co jakiś czas nachodzi nas chęć na obiad z kategorii fast-food'u. Wiadomo, że ten domowy, choć również niezbyt zdrowy, jest jednak zdrowszy i smaczniejszy niż ten kupny. Mieliśmy ochotę na burgery, więc upiekłam domowe bułki z przepisu Karoliny, które stanowiły ich podstawę. Ładnie wyrośnięte, puszyste i smaczne, choć kiedy już składałam burgery pomyślałam sobie, że mogłam je zrobić nieco większe.






Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki orkiszowej typ 620
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g miękkiego masła
  • ok. 350 ml ciepłej wody
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania
Mąki wsypać do misy miksera. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniej wody. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać masło, mleko w proszku, sól i pozostałą wodę (dodawać stopniowo, aby uzyskać odpowiednią wilgotność ciasta) cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne uformować je w kulę, przykryć i odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 20-25 minut.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2016/01/15 12:51:45
    idealne bułeczki
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2016/01/16 14:48:41
    piekne!!! jak ze sklepu ;))
    jolantaszyndlarewicz
    2016/01/16 18:25:30
    Edytko, a wg mnie zdrowy ... bo wiemy co jest i w bułkach i w wypełnieniu:) ....a z takimi bułami na pewno i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń