Co jakiś czas nachodzi nas chęć na obiad
z kategorii fast-food'u. Wiadomo, że ten domowy, choć również niezbyt
zdrowy, jest jednak zdrowszy i smaczniejszy niż ten kupny. Mieliśmy
ochotę na burgery, więc upiekłam domowe bułki z przepisu Karoliny,
które stanowiły ich podstawę. Ładnie wyrośnięte, puszyste i smaczne,
choć kiedy już składałam burgery pomyślałam sobie, że mogłam je zrobić
nieco większe.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki orkiszowej typ 620
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 g miękkiego masła
- ok. 350 ml ciepłej wody
- mleko do posmarowania
- sezam do posypania
Mąki wsypać do misy miksera. Na środku
zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i
polać niewielką ilością letniej wody. Wymieszać, przykryć czystą
ściereczką i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać masło, mleko w
proszku, sól i pozostałą wodę (dodawać stopniowo, aby uzyskać
odpowiednią wilgotność ciasta) cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto
będzie dobrze wyrobione i elastyczne uformować je w kulę, przykryć i
odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12
części. z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15-20
minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 20-25 minut.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2016/01/15 12:51:45
idealne bułeczki
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2016/01/16 14:48:41
piekne!!! jak ze sklepu ;))
jolantaszyndlarewicz
2016/01/16 18:25:30
Edytko, a wg mnie zdrowy ... bo wiemy co jest i w bułkach i w wypełnieniu:) ....a z takimi bułami na pewno i pyszny:)