Miękkie ciastka z dynią i czekoladą. Dla wszystkich ciasteczkowych łasuchów.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 125 g puree z dyni
- 1 łyżeczka posiekanej kandyzowanej skorki pomarańczowej
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól.
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, dynię i mieszankę z mąką. Pod koniec ucierania dodać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową.
Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i
układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciastka
podczas pieczenia nieco się rozpływają, zachować między porcjami spore
odległości.
OdpowiedzUsuńGość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2016/01/13 19:09:00
Fajne. Niezbyt skomplikowane i pyszne :)
majanaboxing
2016/01/13 21:55:23
Mniam, smakowite ciasteczka !:)
jolantaszyndlarewicz
2016/01/14 15:17:00
Edytko pyszne musza być te ciasteczka .... porywam przepis:)
abbra
2016/01/16 19:10:23
Rzadko kupuję dynię - a szkoda, bo tyle dobrych rzeczy można z niej wyczarować.
Twoje ciasteczka Edytko są tego dowodem :)